Carl Jung > Arhetipuri

Noţiunea de arhetip la Jung

Ce este arhetipul? Un dat ereditar care modelează şi transformă conştiinţa individului. Un dat care se defineşte mai degrabă printr-o tendinţă decît prin conţinuturi specifice, imagini etc. moştenite. O matrice care determină atît conduita omului cît şi ideile şi conceptele sale pe plan etic, moral, religios, cultural.

Arhetip

Jung vorbeşte despre arhetipuri (iniţial numite "imagini primordiale") ca despre trăsăturile comportamentale înnăscute ( patterns of behaviour) ale biologilor. Deci, tendinţe înnăscute care modelează conduita umană.

"Noţiunea de arhetip - scrie Jung - derivă din observaţia repetată adeseori că miturile şi poveştile literaturii universale conţin teme bine definite care reapar pretutindeni şi întotdeauna. Întîlnim aceleaşi teme în fanteziile, visele, ideile delirante şi iluziile indivizilor care trăiesc în zilele noastre."

Aceste imagini tematice sînt reprezentări ale arhetipurilor, au la bază un arhetip. Ele ne impresionează, ne influenţează şi ne fascinează.

Arhetipurile nu au un conţinut determinat "decît din momentul în care devin conştiente, adică alimentate cu materialul experienţei conştiente... Arhetipul este vid, el este un element pur formal, nimic altceva decît o posibilitate de preformare, tendinţă de reprezentare dată a priori".

Arhetipul are o natură duală - în termeni de morală comună, el este deopotrivă pozitiv şi negativ, luminoas şi întunecos, inspirînd sentimentele cele mai amestecate şi, evident, o confuzie, uneori patologică, la nivelul înţelegerii raţionale.

Arhetipurile sînt conţinuturile inconştientului colectiv.

Arhetipurile corespund instinctelor care, şi ele, nu pot fi recunoscute ca atare decît din momentul în care se manifestă în intenţie sau act.

În fine, arhetipul este psihoid (de tip psihic).

În lucrarea Dialectica eului şi inconştientului*, Jung descrie procesul de confruntare a eului cu inconştientul sau mai precis cu conţinuturile inconştientului, cu imaginile arhetipale. Dintre acestea el citează cîteva, universale: Umbra, Anima/Animus, Sinele, Bătrînul înţelept şi Personalitatea Mana.

Citeşte despre:

Persona - Anima

Animus - Umbra

Sinele - Bătrînul înţelept (în curînd)

Arhetipurile în vise

Arhetipurile apar în vise sub multimple forme: personaje, animale. obiecte, forme de relief, construcţii, forme geometrice, fenomene ale naturii etc.

Arhetipurile apar de obicei în visele persoanelor care au pornit pe calea individuaţiei, dar sînt şi excepţii.

Mai jos dăm o listă parţială de imagini arhetipale care apar în vis.

Forme geometrice: triunghiuri, pătrate, cercuri pot fi imagini arhetipale. Numerele 4, 3, 2, 1 pot fi imagini arhetipale. Semnificaţia lor indică uneori fazele procesului de individuaţie.

Forme de relief ca munţi, mare, cîmpie, şes, sau cer, soare-lună, caverne, rîuri şi ape curgătoare, sea pot fi imagini arhetipale.

Adunări de oameni, festivităţi, pălării care acoperă sau nu capul.

Capete umane, obiecte falice, Priapus.

Dintre oameni, arhetipurile au întotdeauna un caracter colectiv: preşedinţi de ţări, actori faimoşi, atleţi, preoţi, învăţători, doctori.

Un doctor necunoscut, dar pentru care visătorul avea în respect deosebit, i-a apărut în vis ca să-l înveţe pe ce cale să o ia într-un moment al individuaţiei. El a urmat sfatul şi şi-a completat o carenţă în studiu.

Femei sfinte necunoscute, faţă de care avem un mare respect în vise şi care ne spun, arată, lucruri esenţiale sau chiar ne introduc în familia spirituală.

Oameni taraţi fizic, oameni îmbrăcaţi în alb sau cerşetori, pitici, moşnegi.

Să reţinem că apariţia arhetipului produce întotdeauna emoţii puternice de respect sau spaimă chiar teroare.

Arhetipurile care apar în vise se interpretează întotdeauna prin aamplificare.

Trebuie să subliniem că arhetipurile se mulează pe psihicul individului astfel înccît are trăsături care îl individulizează în comparaţie cu un model arhaic.

Exemplu de vis arhetipal

Am adăugat asociaţiile prin amplificare, aşa cum se procedează la interpretarea după metoda lui Jung.

Vis

Împreună cu soţia visătorul este martorul unui eveniment înfricoşător: e vorba de un avion care se apropie rapid de pămînt dar ca şi cum nu ar fi pilotat sau controlat, la un pas de prăbuşire. Din ce în ce ma aproape, este evidentă forma sa de cruce. În final atinge pămîntul la o distanţă relativ mică  - este văzut dintr-o parte în mişcarea de picaj, dar fără nicio urmare asupra privitorilor.

Practic, avionul rămîne intact. Martorii vor să fugă să se pună la adăpost dar văzînd că nu e mare lucru să apropie ca să observe ce se întîmplă. Şi văd o făptură ca un miel mic, diafan ieşită din avion. Imaginea devine mai clară şi pare a fi un amestec de miel şi copil. Expresia feţei sugerează ideea de pagubă, ca atunci cînd te aştepţi la ceva şi nu se întîmplă nimic.

Observăm în vis forma de cruce care este quaternitatea alchimică adică un simbol al totalităţii (sinelui).

Dar crucea are pentru creştini o semnificaţie specială - ea trimite la răstignirea lui Christos ţi tot ce a urmat pe plan spiritual. pînă la Înălţare. Crucea este simbol al totalităţii, plenitudinii şi totodată vehicul.

Un vehicul spiritual - de aceea apare în ipostază de avion şi este legat de zbor şi Cer.

Totodată, un vehicul creat de mîna omului, deci un simbol care aparţine mai ales regsitrului pămînt.

Ideea de dezastru - accident aviatic. Procesul (zborul şi tot ce urmează) nu este controlat, deci e vorba de ceva care se întîmplă după propriile legi, în afara voinţei noastre.

Căderea pe pămînt poate face aluzie la naştere. Deci o formă de materializare, personalizare, a arhetipului.

Visul adaugă o notă de ironie cînd îl arată pe Miel total dezorientat. În realitate, mielul, ca simbol al lui Christos nu poate fi luat în derîdere. Acest aspect impune o analiză aprofundată, întrucît inconştientul atrage atenţia asupra primejdiei supraestimării.

-> Vezi şi procesul de individuaţie.

icon

Resurse online:

* Cartea citată în articol este Dialectica... (traducerea titlului din franceză). Poate fi procurată în limba engleză ca parte din lucrarea Two Essays in Analytical Psychology. Adresa Amazon.com: https://amzn.to/31A1vKo

-> Cursul nostru online - Jung şi visele - oferă exemple comentate de vise în care apar arhetipuri. Mai multe informaţii aici...

--
Material de J. Chiriac
Sursă imagine:
https://storygrid.com/hero-archetype/
Trobiascos

©2025, AROPA. Toate drepturile rezervate.