Carl Jung > Arhetipuri: Persona

Ce este persona la Jung

Persona inseamna mascaPersona este imaginea noastră publică. Iniţial cuvîntul persona înseamnă mască, deci masca pe care o purtăm în public, astfel încît să sugerăm o anumită imagine despre noi: tată, mamă, şef, artist, funcţionar, preşedintele republicii etc. Persona este prin urmare o rezultantă a adaptării sociale care joacă un rol important în relaţiile cu semenii.

Persona poate fi însă excesivă, adică poate sugera o personalitate care nu mai are nimic natural, ci este o pură ficţiune. Aşa se întîmplă de obicei cu oamenii politici, cu vedetele din mass-media, cu oricine pretinde că are un rol special de asumat în viaţa socială.

Dacă persona este excesivă, atunci autentica noastră personalitate se atrofiază pînă a deveni practic de nerecunoscut.

Procesul de individuaţie porneşte practic de la acest nivel, al personei, al măştii sociale, încercînd să destrame convenţia artificială prin conştientizare prezenţei şi funcţiei ei, şi atenuarea caracterului ei adeseori opresiv-imperativ.

Jung despre persona

Persona... este sistemul de adaptare al idividului la lume sau maniera pe care o asumă în relaţie cu lumea. Orice înclinaţie spre o profesie, de exemplu, are persona sa caracteristică, Azi e uşor de studiat aceste lucruri cînd apar atît de des în presă fotografiile personalităţilor politice. O anumită comportare le este impusă forţat de către lume. Astfel că profesioniştii încearcă să satisfacă aceste aşteptări. Numai că îi pîndeşte pericolul de a deveni identici cu persona lor - profesorul cu cartea sa, tenorul cu vocea. Astfel că răul s-a făcut; de aici înainte ei trăiesc numai contrar fundalului lor biografic. Iar din acel moment se va scrie: "... şi-apoi a mers în cutare sau cutare loc şi a zis cutare sau cutare lucru..." etc. (...) Am putea spune fără a exagera prea mult că persona este ceea ce în realitate nu sîntem dar ceea ce credem, noi sau alţii, că sîntem". (Carl Jung: The Archetypes and the Collective Unconscious, Volume 9, part I din The Collected Works, Princeton University Press, 1990, p. 123.)

  ^ Înapoi la secţiunea arhetipuri

Home | Jung Bio | Teorii | Analiza | Articole

Cursuri online | Publicaţii

Caută | Forum | Contact

 

©2024, AROPA. Toate drepturile rezervate.