Psihanaliza - Metodepowered by FreeFind
 

Actele ratate

 

Ce sînt actele ratate și simptomatice

Ce sînt actele ratate? Erori obișnuite ca de pildă diferite uitări de nume, de proiecte sau titluri de cărți, erori de lectură - ca atunci cînd citim în loc de cuvîntul scris într-un ziar un altul, erori de pronunțare - cînd înlocuim cuvîntul pe care am vrea să-l spunem cu un altul, erori de scris - cînd scriem altceva decît intenționăm etc. Există foarte multe erori de acest gen - numite în general lapsusuri - pe care Freud le studiază cu atenție și le supune analizei pentru a dovedi că nu sînt simple erori, ci acte care au sens și semnificație.

Psihopatologia vietii cotidiene coperta
Psihopatologia vieții cotidiene, coperta versiunii în limba română. (Dă click pe copertă ca să citești recenzia.)
Actele simptomatice diferă de lapsusuri; ele sînt acțiuni accidentale de genul joaca cu verigheta de pe deget. Dar există multe altele, care mai de care mai banale (uzuale) și totuși pline de sens.

Aceste acte indică intenții inconștiente care se revelează numai după o analiză serioasă. În cazul jocului cu verigheta, de exemplu, se poate presupune înclinația de a pune capăt unei relații, prin divorț sau separare.

Freud dedică acestor acte pe care noi le considerăm accidente fără semnificație un studiu aprofundat în cartea sa Psihopatologia vieții cotidiene. Această carte s-a bucurat de un succes imens pentru că se adresa publicului larg oferind explicații pertinente despre ce sînt aceste acte, cum se analizează și ce ne revelează ele atunci cînd au fost analizate pînă la capăt.

Freud oferă în cartea sa multe exemple de acte ratate și simptomatice interpretate. Importanța interpretării lor în cura psihanalitică este mare întrucît ne conduce la nucleul conflictului psihic, la fel ca și visele.

De asemenea, analiza actelor ratate poate servi ca mijloc de prezentare pentru publicul larg a proceselor inconștiente descoperite de psihanaliză. AROPA

Exemple comentate

Linkurile de mai jos conduc la articole scrise special pentru această secțiune. Mai multe exemple vor fi publicate curînd și este indicat să te abonezi la newsletter ca să fii la curent cu noutățile.

Resurse:

  • Cursul AROPA de inițiere în psihanaliză (modulele 1 și 3) oferă multe informații despre ce sînt și cum se analizează actele ratate. Oferta noastră cu discont îți oferă ambele module. Detalii aici.
     
  • În revista de psihanaliză OMEN publicăm sistematic exemple de acte ratate interpretate. Click aici pentru a consulta online colecția revistei.
     
  • Discuții online despre semnificația actelor ratate în forumul AROPA de psihanaliză. Click aici pentru detalii despre înscrierea în forum.

icon

<= Înapoi la secțiunea Metodele psihanalizei

<= Home | Psihanaliza | Cursuri

Publicații | Articole / Editoriale

Asistență | Forum | Blog | Contact

© 1998-2024, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa