Psihanaliza aplicată



powered by FreeFind
 

religieReligie

Problemele moderne ale religiei și psihanaliza

Poate că cea mai frapantă criză a religiozității moderne este imposibilitatea de a ne oferi o definiție unitară a lui Dumnezeu. Pentru unii Dumnezeu este antromorfic și guvernează din cer viețile oamenilor muritori - pentru alții el este un spirit sau o entitate metafizică, un principiu, energia cosmică, conștiința universală, ba chiar carbonul ca unitate structurală elementară a materiei. Într-un cuvînt, Dumnezeu poate fi oricine și orice!

Mai grav este că aplicîndu-se un soi de regulă unificatoare la toate aceste ipostaze se merge mai departe și se aplică particularitățile unui Dumnezeu mistic tuturor expresiilor sale. Iată cum se naște o confuzie totală în privința obiectului credinței.

În al doilea rînd, credința însăși ca finalitate, orizont de așteptare și speranță este ambiguă.

În creștinism, și în general în toate credințele antice, credința conduce la Mîntuire, Înviere, Viața veșnică, Insulele fericiților etc. La populațiile primitive, credința este legată de relația cu strămoșii tribului sau cu simbolul totemic și aduce protecție, bunăstare și sănătate. Pentru omul modern, însă, credința nu mai aduce mîntuire - credința este profesiune de credință și nimeni nu se mai întreabă care este finalitatea ei. Credința devine o emblemă socială a individului, la fel ca cetățenia sau etnia, de pildă.

În acest context de mare confuzie generală privind credința, finalitatea și obiectul ei, ne întrebăm care poate fi contribuția psihanalizei aplicată la studiul acestor probleme? Cred că psihanaliza poate atinge parțial toate aceste aspecte.

Ea ne poate spune multe despre resursele inconștiente ale credinței, ale obiectului și finalității ei. Pînă la un punct, ea se poate amesteca și în domeniul mult mai delicat al experienței religioase. Să ne amintim de Freud, care scrie atît de convingător despre "sentimentul oceanic" - ce stă la baza experiențelor fuzionale - pe care îl reduce la percepția difuză și confuză a noului născut în primele sale momente de viață (vezi Indispoziție în civilizație). AROPA.

 

icon

Mai citește despre:

-> Terapia prin credință

-> Terapia psihanalitică și cea prin credință

-> Despre educația religioasă în școli

-> Freud, psihanaliza și religia

--

<= Înapoi la secțiunea religie

Home | Psihanaliza | Cursuri

Articole / Editoriale | Publicații

Asistență | Newsletter | Contact

© 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa