Psihanaliza aplicată



powered by FreeFind
 

Mitologie

Psihanaliză și mitologie

În general vorbind, Freud interpretează miturile și simbolurile pe baza teoriilor pe care le aplică la analiza viselor și în practica analitică.

Miturile nu sunt pentru Freud decît creații spontane la care participă aceleași forțe psihice și procese ca în simptomele nevrotice. Un loc primordial îl ocupă în formarea miturilor complexul lui Oedip - ura față de tată și dorința de a poseda mama - angoasa de castrare, nașterea cu a sa teorie cloacală etc.

De remarcat: chiar dacă tratarea miturilor în această modalitate, psihanalitică, ni se pare reducționistă, totuți numai prin Freud admitem că miturile au un sens în afară de a fi amintiri voalate ale momentelor anistorice din evoluția umanității sau pure ficțiuni (minciuni, cum declara Platon). Deci miturile au sens și semnificație, ele repetă veșnic temele principale ale dinamicii mentale umane.

Un exemplu de tratare psihanalitică a unei imagini mitice este articolul lui Freud, Capul Meduzei (1922) (traducerea în românește a fost publicată în revista OMEN).

Pe scurt, vederea terifiantă a capului decapitat al Meduzei este atribuită angoasei de castrare.

Iată ce zice Freud: "A decapita = a castra. Teroarea provocată de Meduză este astfel angoasa de castrare legată de vederea a ceva. Numeroase analize ne-au familiarizat cu ocazia acesteia: ea survine atunci cînd un băiețel, care nu credea în amenințarea cu castrarea, observă organele genitale feminine, probabil ale unei persoane adulte, înconjurate de păr..."

Interpretarea pare convingătoare dacă mai facem o echivalare, cap=penis. Capul tăiat devine astfel penisul amputat.

În articolul Vise în folclor (1911), găsim indicații precise la altă echivalență binecunoscută: fecale=aur/comoară.

Freud semnalează pe bună dreptate rolul afecțiunii pe care copilul o arată fecalelor sale în producerea viselor de aur.

Un exemplu este și visul citat și comentat scurt de Freud:

    Cineva a visat că a găsit aur iar un altul din preajma sa a adăugat și el un vis de aur. (Ce urmează este citat exact.)

    "Vecinul meu a visat odată că diavolul l-a condus la un cîmp ca să sape după aur; dar nu a găsit nimic. Apoi diavolul i-a spus: <<Este sigur acolo, numai că nu-l poți scoate acum, dar memorează locul ca să-l recunoști iar>>.

    Când omul a cerut să marcheze locul cu un semn, diavolul i-a sugerat <<Fă-ți nevoile pe el astfel că nimeni nu va bănui că e aur ascuns acolo și vei putea recunoaște exact locul.>> Omul a făcut întocmai și s-a trezit constatînd că a făcut în pat."

    (Concluzia pe scurt.) Pe cînd ieșea din casă, își puse capișonul ca să constate că pisica își făcuse nevoile în el în aceeași noapte. Astfel că trebui să-și spele capul și părul. "Astfel, visul său de aur s-a preschimbat în murdărie."

icon

Mai citește despre:

-> Simbolismul labirintului

-> Note despre psihanaliza basmului

--

<= Înapoi la secțiunea aplicații

 

<= Home | Psihanaliza | Primii pași

Cursuri online

 Articole / Editoriale | Publicații

Asistență | Blog | Forum

Contact

© 1998-2024, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa