O definiție a basmului ar trebui să includă și ideea de creație artistică și aceea de năzuință a
sufletului popular. Deci o năzuință colectivă care a găsit o formă de exprimare prin ceea ce numim basm (o formă a literaturii orale și scrise). Desigur că o altă trăsătură caracteristică basmului este structura sa
fantastică. În basme întîlnim ființe și experiențe supranaturale. De aceea basmul a avut printre funcțiile sale una ce ține de plăcerea de a urmări povestiri în care hotarele lumii sensibile sînt depășite.
Totuși, dincolo de caracterul său fantastic, întîlnim năzuințe care nu au nimic fantastic, împărtășite de oameni (sau de sufletul colectiv).
În basmul Tinerețe fără bătrînețe și viață fără de moarte
întîlnim năzuințe colective și individuale. Nașterea eroului în acest basm aduce pe tapet așteptările mesianice ale poporului: oamenii sperau să aibă un lider luminat ca Solomon împărat, se spune în basm. Dar eroul nu găsește gust pentru viața publică și alege căutarea nemuririi ca ideal al eului său.
Basmul ne explică că la naștere copilul plîngea în pîntecele mamei și de aceea, pentru a se potoli, părinții i-au promis tinerețe fără bătrînețe.
Ajuns la vîrsta adolescenței el refuză orice tentație
socială și le cere părinților săi să-și împlinească făgăduiala.
Astfel o pornește în căutarea acestui ideal, ajutat fiind de calul fermecat și de multe alte instanțe magice.
La prima vedere,
analiza acestui basm nu ridică dificultăți - nu pare a fi vorba de dorințe inconștiente, ci de idealuri conștiente.
Problema psihanalizei este că ea nu se cantonează la nivelul analizei (conținuturilor) eului sau
conștiinței. Ea străbate crusta aparenței și se adîncește în investigarea proceselor inconștiente. Acolo, în adîncul psihicului inconștient, ea găsește resorturile lumii conștiente, a mobilurilor afirmate conștient.
În cazul nostru, dorința eroului trebuie înțeleasă în alt fel, ca raportîndu-se la refuzul său de a se maturiza. Astfel că titlul basmului ar putea fi la fel de bine: tinerețe veșnică.
Ori ce înseamnă "tinerețe veșnică"? O viață fixată la nivelul primilor ani, cînd copilul trăiește în osmoză cu mama sa, care îi oferă ocrotire și hrană, fără a-i cere nimic în schimb. Întregul său libido are
ca obiect propriul său corp ca sursă de plăcere, cu ocazia satisfacerii trebuințelor organice și stimularea zonelor erogene. Sexualitatea la acest nivel nu este încă genitală. Avem, deci, primatul pulsiunilor parțiale.
Această interpretare nu este, desigur, admisă de toți psihanaliștii. Carl Jung ar respinge-o cu siguranță, acuzînd-o de reducționism, și propunînd o cu totul alta, în care personajele basmului și situațiile conflictuale
sînt simboluri ale evoluției interioare.
Jung afirmă explicit că basmele, ca și miturile, sînt fragmente elaborate colectiv ale unor experiențe interioare întru totul asemănătoare cu ceea ce el a numit