Psihanaliza - Metode - Interpretarea viselorpowered by FreeFind
 

Dicționar de simboluri în vise

de Ioan Ionuț

Najoritatea întrebărilor vizitatorilor noștri se referă la interpretarea viselor și mai precis la semnificația simbolurilor care apar în vise. Iată cîteva din simbolurile vizate: mireasa, cerneala roșie, scarabeul, broasca țestoasă, șarpele, cutremur, apă, inel etc.

Cei care ne întreabă despre semnificația acestor simboluri vor să interpreteze visele "băbește", pornind de la o cheie de descifrare ("cheie de vise") care oferă de-a gata, pentru fiecare simbol în parte, o interpretare precisă, general valabilă.

Trebuie să amintesc că psihanaliza nu procedează astfel. (Interpretarea viselor în psihanaliză este tratată pe acest site într-o secțiune specială - click aici pentru detalii.)

Totuși, și psihanaliza are de-a face cu simboluri.

În revista OMEN am publicat un articol foarte util în acest sens - Simbol și simbolism la Freud și Jung - care dezbate problema interpretării simbolurilor în psihanaliză. Articolul a apărut în revista OMEN, nr.12 / 2002.

În continuare voi oferi cîteva sugestii de interpretare pentru simbolurile cele mai cunoscute care apar în vise.

Rîndurile de mai jos sînt sugestii pentru că, în general, simbolurile onirice au un caracter personal și necesită efortul de colectare a asociațiilor libere dacă vrem să le interpretăm.

Un serviciu online de interpretare a viselor oferă Ana Styla prin blogul ei. Mai multe detalii găsești la adresa: https://interpretareaviselor.wordpress.com.

Lista de simboluri in vise

Mireasa
At
unci cînd te visezi mireasă există o interpretare tipică în tradiția populară, care afirmă că este un semn rău, de moarte. Probabil că se pornește de la inversiunea culorilor: albul rochiei de mireasă este considerat negru - un simbol al doliului. Deci, fie anunțul morții tale, fie al unei persoane foarte apropiate.

Nu am întîlnit asemenea vise în practica analitică. Dar cu siguranță că ele nu anunță moartea. Sau dacă este să rămînem pe teritoriul acestei interpretări poate fi vorba de o moarte simbolică, inițiatică. După cum mireasa pășește într-o nouă viață după măritiș, la fel analizatul începe o nouă viața după ce se angajează trup și suflet într-o cură psihanalitică. Poate fi, deci, un semn bun.

Broasca țestoasă
Iată un animal pe care cu greu îl putem asocia cu ceva. La Chinezi broasca țestoasă este un simbol al sacralității și duce la ideea de Oracol deoarece existau, în vechime, oracole în care se foloseau carapace de broască țestoasă.

Pentru Jung, broasca țestoasă ar sugera inconștientul colectiv, animal, un "etaj" evolutiv pe care îl asumă specia.

La Freud carapacea broaștei țestoase poate duce la ideea de apărare sau de retragere narcisică la sînul mamei.

Șarpe
Șarpele este cel mai uzitat simbol sexual. Conform Bibliei el este seducătorul, creatura cea mai perfidă care îi împinge pe strămoșii noștri la păcat. De aici ideea de tentație sau înclinație imorală. Prin urmare el este simbolul inconștientului animal, al refulatului sexual.

Dar șarpele este și un simbol al transformării deoarece el își schimbă pielea periodic. La Isus el reprezintă înțelepciunea și prevederea. La Greci șarpele este sacru și asociat cu zeul medicinei.

Cutremur
Cutremurul este visat fiarte des și asociat cu alte cataclisme devastatoare: incendiu, potop etc. Probabil că provine din literatura biblică legată de Apocalipsă.

Teama de cutremur este indusă și de mass-media prin anunțurile dese de cutremure și de primejdia unui cutremur devastator iminent în România.

Visele de cutremur p ot anunța schimbări majore în viața cuiva: divorțuri, decese, rupturi emoționale etc.

Asociate cu refularea agresivității, aceste vise reduc în prim plan înclinațiile distructive ale visătorului. Desigur că și aceste vise, ca să fie interpretate, trebuie să recurgem la asociațiile visătorului.

Pisica
Pisica are pentru noi o simbolistică specială. De fapt sînt două lucruri legate de pisică: firea ei senzuală, extrem de feminină în sensul cel mai erotic cu putință. și asocierea cu magia, cu vrăjitoria - din cele mai vechi timpuri (vezi în special la egipteni ), pisica era venerată ca forță magică sau care poate concentra forțele magice.

Tot legat de magie poate fi adăugat și faptul că pisica este un vindecător universal pentru că se spune că acumulează energiile negative - devine un fel de filtru binefăcător - și că dacă se așează pe locul dureros vindecă aproape instantaneu.

În visele noastre pisica poate avea multe semnificații. În primul rînd sînt semnificațiile care decurg din experiența fiecăruia cu persoane care întrunesc calitățile pisicii: de obicei o anumită senzualitate combinată cu fățărnicia. Cineva din preajma noastră se poartă ca o pisică, se "pisicește", și asta ca să-și atingă scopurile egoiste. Pisica poate fi pur și simplu o femeie atrăgătoare care nu precupețește niciun efort ca să-și seducă partenerul  Ulterior, luînd puterea, nu se mai arată interesată.

În același context apariția pisicii în vis poate semnala o lipsă la femeile visătoare - lipsa feminității care este slabă și vulnerabilă, cel puțin în aparență. Nevoia de a integra aceste calități care dau esența feminității.

Datorită trăsăturilor ei ambivalente pisica poate simboliza propria noastră ambivalență: o atitudine duală, contradictorie față de un subiect important. Atracție și repulsie în același timp. Acțiune fermă și delăsare. Interes și apatie etc.

Pornind de la rezonanța cuvîntului, pisica mai poate fi un simbol al sufletului. Cuvîntu l "pisică" accentuează în limba română silabele PI SI care pot sugera prin sonoritate un PC (personal computer), adică sufletul rațional, sau mintea, sau chiar "psyche", suflul de viață cu care a fost dotat omul în momentul creației.

În dicționarele mai vechi de vise, pisica înseamnă ghinion (dacă nu reușești să o alungi) - ca în cazul pisicii negre care îți trece prin față - sau chiar un dușman ascuns care îți vrea răul sau poate să-ți aducă prejudicii.

icon 

=> Urmare în pagina 2 | 3

Home | Psihanaliza | Cursuri

Publicații | Articole / Editoriale

Asistență | Forum | Newsletter | Contact

© 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa