Psihanaliza - Metode - Interpretarea viselorpowered by FreeFind
 

Dicționar de simboluri în vise (urmare)

 

Cada cu apă
Apa este un simbol complex în vise. Dacă nu se referă la ceva personal, atunci poate fi asociată cu foarte multe idei. Una din aceste idei este inspirată de ritualul botezului în creștinism. Deci, apa spală păcatele, ea curăță. Dar ideea de curățare are și o conotație agresivă, așa că fiți atenți atunci cînd visați apă deoarece poate fi o trimitere la instinctele voastre agresive. Acumularea energiei acestor instincte poate fi reprezentată în vis prin potop. Potopul care curăță totul dar, curios, ne ocolește pe noi.

Apa sugerează și caracterul perisabil al tuturor lucrurilor. Nimic nu durează în acest univers. Adeseori, în filmele lui Tarkovski, apa traduce ideea de descompunere, de destrămare, de anihilare. Obiecte disparate, fragmente, plutesc pe o apă curgătoare. Totul este trecător, nu durează. De aici sentimente de melancolie, de tristețe, depresie etc.

Curs online de interpretare a viselor

icon Vrei să studiezi temeinic metodele de interpretare a viselor, din cele mai vechi timpuri pînă la epoca psihanalizei? Înscrie-te la cursul nostru online Interpretarea viselor - de la primtivi, la Freud și Jung.

Cursul oferă, pe lîngă informațiile prețioase priving fiecare metodă prezentată, și un exemplu comentat de analiză folosind trei metode diferite!

De asemenea, ești invitat/ă să lucrezi cu unul din visele tale sub directa asistare a instructorului. Astfel descoperi practic cum se procedează și care sînt beneficiile analizei.

Cursul este predat prin email, adică este expediat sub formă de lecții direct pe adresa ta de email.

Pentru detalii despre conținutul cursului, modul de predare și modalitatea de înscriere dă click aici.

Apa este așa cum am mai spus o aluzie la botez. Cada cu apă devine astfel fîntîna baptismală de care vorbește Jung în special în lucrarea sa "Psihologie și alchimie". (Mai multe detalii despre Jug și psihologia sa în revista OMEN nr. 4). Procesul alchimic, de unde sînt extrase simbolurile fîntînii baptismale, este similar cu procesul de individuație la Jung. Fîntîna baptismală sugerează astfel o etapă a acestui proces care simbolic reprezintă o moarte și o renaștere. Omul vechi moare și se naște omul nou sau, în termeni psihologici, moare vechiul eu pentru a se naște unul nou.

Marea Neagră
Simbolismul Mării negre este legate în primul rînd de cel al apei. Deci, citiți despre simbolismul apei. În al doilea rînd, marea este o aluzie la existența amniotică, la vremea cînd nu eram încă născuți și la mamă. Nu este întîmplător că în limba franceză, cu care se înrudește româna, există o similitudine fonetică între mamă și mare ("mere" și "mer"). Mama este cea care dă viață și îngrijește (hrănește, securizează).

Un al simbol al mării este inconștientul care constituie, după Freud, originea (mama) conștientului sau eului. Inconștientul este, psihologic vorbind, tot o mamă.

La Jung marea, oceanul trimit la ideea de inconștient colectiv. Inconștientul colectiv este sălașul arhetipurilor. Unul din aceste arhetipuri este și cel al Sinelui sau Centrului pe care Jung îl asimilează cu experiența lui Dumnezeu în religii.

Marea Neagră preia toate acest simboluri, după caz, și mai adaugă ceva în plus. Cum culoarea neagră trimite la moarte (doliu etc.) trebuie să ne gîndim din nou la procesul de individuație (vezi simbolismul apei în cada cu apă), la prima sa etapă care este nigredo sau trecerea la negru (disolutio, separatio), în limbaj psihologic disocierea eului. Această disociere trebuie să fie urmată de o nouă sinteză care să includă totalitatea personalității umane.

icon

<= Înapoi la pagina 1                     Urmare în pagina 3 =>

Home | Psihanaliza | Cursuri

 Articole | Publicații

Asistență | Forum | Blog | Contact

© 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa