Psihanaliza - Metode - Interpretarea viselorpowered by FreeFind
 

Dicționar de simboluri în vise (urmare)

 

Apa murdară
Simbolismul apei intră din nou în joc și vă rog să citiți articolul respectiv. Totuși, apa murdară trebuie să mai însemne și altceva.

Într-un film fantastic un mag îi dă eroului un pahar cu apă și îi cere să fie la fel de pur ca și apa din pahar. Acesta observă că apa din pahar este cam tulbure. Magul îi răspunde: "Ca și sufletul tău". Un suflet tulburat este agitat de stări și simțăminte contradictorii sau "necurate". Apa murdară poate sugera o stare interioară "murdară" pentru un visător care are un supraeu moral extrem de activ.

Purificarea apei sugerează astfel purificarea sufletului. Deși personal nu cred că "purificarea sufletului" este ceva viabil, nu pot nega că pentru mulți oameni poate reprezenta un ideal.

Apa verde
Verdele este culoarea vieții prin excelență. Primăvara, anotimpul unui nou început, totul înverzește. Viața își reîncepe ciclul ascendent care culminează cu fructificarea verii. Este un proces care poate sugera în viața umană un nou început.

Dar apa, așa cum am mai spus, împrumută și din simbolismul general al apei. Faptul că este verde îi adaugă o nouă dimensiune: aceea de resuscitare, de înviere, de renaștere, de a lua totul de la început.

Curs online de interpretare a viselor

icon Vrei să studiezi temeinic metodele de interpretare a viselor, din cele mai vechi timpuri pînă la epoca psihanalizei? Înscrie-te la cursul nostru online Interpretarea viselor - de la primtivi, la Freud și Jung.

Cursul oferă, pe lîngă informațiile prețioase priving fiecare metodă prezentată, și un exemplu comentat de analiză folosind trei metode diferite!

De asemenea, ești invitat/ă să lucrezi cu unul din visele tale sub directa asistare a instructorului. Astfel descoperi practic cum se procedează și care sînt beneficiile analizei.

Cursul este predat prin email, adică este expediat sub formă de lecții direct pe adresa ta de email.

Pentru detalii despre conținutul cursului, modul de predare și modalitatea de înscriere dă click aici.

Cîine/Căței
Aici trebuie făcută o precizare: visăm căței sau cîini. În general cîinele este considerat cel mai bun prieten al omului, foarte credincios și devotat. Dar cîinii mai sugerează și oameni răi care nu îți dau pace, care se țin scai de tine pînă își ating scopul. O tenacitate în rău. Dacă acești cîini sînt căței poate fi o indicație că visătorul nu se teme de asemenea indivizi pe care îi tratează oarecum de sus. Cum visul indică întotdeauna ce am dori să facem, să fim sau să se întîmple, ideea de mai sus s-ar putea interpreta ca dorință a visătorului de a nu fi afectat de uneltirile oamenilor răutăcioși.

Floare
Floarea este simbolul fructificării, al fertilității. În psihologia lui Jung simbolizează Sinele. Dar floarea poate fi și un simbol al ceea ce este mai fin, mai rafinat în transmiterea unei informații spirituale. O orhidee de China, de exemplu, sugerează într-un vis moștenirea filozofiei taoiste.

Pește
Peștele este un simbol creștin prin excelență. Isus Christos este peștele, conform sensului ascuns al cuvîntului Ihtis (pește, în grecește). Deci, Salvatorul, Mîntuitorul, cel de care se leagă speranțele de Viață veșnică ale creștinilor. Tot în creștinism peștele este și simbolul morții și învierii - Ionas care este înghițit de un pește mare și apoi redat vieții este o alegorie a morții și învierii și o prefigurarea a venirii lui Isus, a mesajului Vieții pe care îl aduce Mîntuitorul.

Dar peștele ca animal al adîncurilor acvatice este și o trimitere la inconștient. Pentru Jung ar putea simboliza conținuturile inconștientului colectiv care țin de zestrea noastră filogenetică.

Peștele este și un simbol falic. Datorită formei sale alungite poate conduce ideea de organ viril masculin la Freud și freudieni.

Peștele este și numele unei zodii (a XII a din zodiac), și poate trimite astfel la o persoană anume din anturajul visătorului născută în Pești.

Inel
Inelul este simbolul unei legături. Inelul de logodnă, inelul de căsătorie etc. Prin forma sa rotundă el sugerează totalitatea, întregul, unitatea. În căsătorie se consideră că mirele și mireasa alcătuiesc o unitate mistică. Poate fi un simbol al Sinelui, la Jung. Și, desigur, un simbol erotic feminin la Freud și freudieni.

 

<= Înapoi la paginile anterioare 1, 2

Home | Psihanaliza | Cursuri

 Articole | Publicații

Asistență | Forum | Blog | Contact

© 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa