Psihanaliza - Metode



powered by FreeFind
 

Asociațiile libere

 

Scurtă introducere în metoda
asociațiilor libere

Freud adoptă metoda asociațiilor libere pornind de la mai multe criterii, în perioada anilor 1892-1898. Această metodă avea să înlocuiască utilizarea hipnozei în explorarea contextului istoric al tulburărilor pacienților săi.( 1)

Ea se baza pe credința lui Freud în determinismul psihic.

În virtutea acestei viziuni, activitatea noastră psihică nu este subordonată liberului arbitru. Tot ceea ce produce mintea noastră are o rădăcină inconștientă la care putem ajunge cu ajutorul asociațiilor libere, după modelul "toate drumurile duc la Roma".

Teoria determinismului psihic este amplu dezbătută în lucrarea lui Freud Psihopatologia vieții cotidiene.

Tot acolo găsim foarte multe exemple de asociații legate de diferite acte ratate și simptomatice, dovedindu-se astfel că și actele psihice involuntare sînt produse de cauze determinate.

Revenind la asociațiile libere, trebuie să spunem că această metodă constituie esența psihanalizei terapeutice. Procedeul este următorul:

Pacientul, întins pe canapea (condiție care impune o anumită stare de relaxare), vorbește liber despre orice îi trece prin minte, fără a căuta ceva anume, un subiect sau o temă prealabile. Fluxul gîndurilor este lăsat liber și urmărit fără nici o intervenție voluntară. Important este ca mintea critică să nu intervină pentru a cenzura gîndurile spontane.

Avem într-adevăr tendința de a ne cenzura produsele gîndirii pornind de la diferite criterii: morale, etice, narcisice, culturale, spirituale. Metoda asociațiilor libere ne cere imperios să renunțăm pentru un timp la cenzura intelectuală și să vorbim liber despre orice ne trece prin minte.

Care este rezultatul acestei vorbiri involuntare? O analiză ulterioară a șirurilor de gînduri produse prin metoda menționată scoate la iveală evenimente și trăiri traumatice care sînt în legătură cu suferințele psihice actuale ale pacientului.

Sarcina analizei este de a scoate la suprafață aceste conținuturi morbide și a le asimila în mintea conștientă, demers ce conduce la o reevaluare a conduitei practice  a pacientului, a relațiilor sale cu sine și cu lumea.

De notat că asociațiile libere sînt utilizate și în interpretarea viselor și a actelor ratate/simptomatice.

icon

Urmează => Exemplu de asociații libere

<= Home | Psihanaliza | Cursuri

Publicații | Articole / Editoriale

Asistență | Forum | Blog | Contact

© 1998-2024, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa