Psihanaliza > Interpretarea viselor

Interpretarea viselor în psihanaliză

Introducere - Recomandări
Exemple

Interpretarea viselor este capitolul poate cel mai fascinant al psihanalizei. Această fascinație de datorează desigur credinței că visele exprimă mesaje din afara noastră, de la entități spirituale sau poate chiar de la Dumnezeu, mesaje în care fie vedem ce urmează să se întîmple, fie sîntem avertizați în privința unor evenimente neplăcute viitoare.

Visele și psihanaliza

Trebuie să stabilim din capul locului că psihanaliza nu tratează visul în acest context - premonitiv/spiritual. Pentru psihanaliză interpretarea viselor este un instrument care ajută la descoperirea conținuturilor psihice aflate în inconștient, conținuturi care se remarcă prin faptul că sînt refulate.

Visul este calea regală spre inconștient, afirmă Sigmund Freud. Tot Freud este cel care a deschis primul calea spre utilizarea interpretării/analizei viselor ca mijloc de investigare psihică.

Trebuie să ținem cont de acest aspect mai puțin spectaculos impus de psihanaliză atunci cînd vizităm paginile dedicate interpretării viselor din acest site. Articolele publicate au această constantă: preocuparea pentru abordarea tehnică a viselor, în spiritul utilizării psihanalitice a interpretării.

Articole în această secțiune:

-> Freud și interpretarea viselor , de Jean Chiriac
->
Cum lucrăm cu visele în psihanaliză, de Ioan Ionuț
->
Un vis de dorință de moarte , de Ioan Ionuț
->
"Cheia viselor" și psihanaliza , de Horia Vasilescu
->
Un vis cu o plajă și soare, de Ioan Ionuț
->
Un vis de încurcătură, de Ioan Ionuț
->
Visul lui Lucian, de Dinu Crivăț
->
Un vis cu conținut mistic? de Ioan Ionuț
->
Un vis erotic de Ioan Ionuț
->
Despre simbolismul șarpelui și premoniție în vis, de Jean Chiriac
->
Dicționar de simboluri în vise, de Ioan Ionuț

Recomandări


-> Cărți

De mare ajutor pentru cei care vor să studieze visele temeinic, din perspectiva psihanalizei, sînt cîteva cărți de referință pe care le prezentăm aici:

->  Sigmund Freud: Interpretarea viselor. Freud este autorul unei lucrări fundamentale dedicate interpretării viselor, publicată în anul 1900. Există, de asemenea, și o ediție prescurtată a acestei cărți, cu același titlu. Ambele cărți au fost publicate în limba română. Vezi bibliografia lui Freud în românește publicată pe acest site.

-> Cursuri online

AROPA oferă cursuri prin email care tratează interpretarea viselor în psihanaliză. Există în acest moment 4 cursuri disponibile, care se adresează publicului larg.

-> Freud și visele - curs dedicat studiului metodei de interpretare dezvoltate de Sigmund Freud. Mai multe detalii aici.

-> Metode de interpretare a viselor - un curs dedicat studiului comparat al teoriilor și metodelor de interpretare, de la primitivi, la Freud și Jung. Mai multe detalii aici

-> Metode psihanalitice de explorare a inconștientului - un curs care alocă mult spațiu metodei freudiene de interpretare a viselor. Mai multe detalii aici...

-> Jung și visele - curs dedicat în exclusivitate metodei jungiene de interpretare a viselor. Mai multe detalii click aici .

-> Ravista OMEN

OMEN 19În fine, revista de psihanaliză OMEN, publicată de AROPA, oferă în fiecare număr articole despre interpretarea viselor și exemple de vise interpretate în manieră psihanalitică. Revista poate fi procurată și în format digital.

Pentru detalii despre numerele revistei publicate pînă în acest moment dă click aici.

Interpretarea viselor
_____________

Home

Editorial

Sigmund Freud

Psihanaliza

Cursuri

Articole

Newsletter

Caută =>>

Contact

© 1998-2016, AROPA. Toate drepturile rezervate. Condiții de utilizare.

logo aropa