Psihanaliza - Metode - Interpretarea viselor



powered by FreeFind
 

Cum lucrăm cu visele în psihanaliză

de Ioan Ionuț

Foarte mulți vizitatori ne supun vise spre interpretare crezînd că psihanaliza nu diferă în acest sens alte metode "populare". Repetăm iar și iar că visele nu sînt interpretate, în psihanaliză, într-o manieră convențională, cu ajutorul cheilor prefabricate. Freud a stabilit o metodă pe care a numit-o științifică, reținînd totuși din tradiție faptul că se credea deja că visele au sens. Lumea științifică a timpului său - și o mare parte din cea de azi - nu credea/crede în sensul viselor. Freud a făcut acest pas uriaș de la negarea sensului viselor, la afirmarea lui și la tratarea viselor cu respectul cuvenit tuturor proceselor psihice naturale.

Care sînt punctele "tari" ale metodei freudiene? Iată cîteva:

    - visele se interpretează numai cu autorul asociațiilor visătorului;

    - interpretarea constă în transformarea conținutului manifest în cel latent;

    - visele exprimă dorințe refulate;

    - visele se interpretează pe planul obiectului adică în relația visătorului cu persoane sau situații din viața sa reală;

    - visele sînt reductive la evenimente traumatice din copilăria visătorului;

    - interpretarea viselor privește exclusiv interesele analizei terapeutice (Freud neagă calitatea premonitivă a viselor)

Toate aceste puncte sînt dezvoltate în cursul nostru de inițiere în psihanaliză, modul 4 (detalii aici). Aici vom insista numai pe primul, cel legate de asociații.

Deci, visele se interpretează pornind de la asociațiile visătorului. Ce sînt aceste asociații?

Freud a inventat metoda asociațiilor libere pentru a scruta inconștientul pacientului nevrotic (vezi detalii aici). Aceeași metodă, cu o singură modificare, se aplică și la interpretarea viselor. Modificarea constă în faptul că asociațiile nu mai sînt libere, în sensul că la vise ele sînt legate de anumite teme care constituie tocmai fragmentele visului. Dar și în acest caz visătorul trebuie să se lase condus de asociațiile sale fără a interveni deliberat în cursul lor, fără a selecta sau alege ceva.

Să dăm un exemplu. Cineva a visat o excursie la munte cu mult soare și cer senin. La un moment dat s-a trezit într-o cameră de hotel, singur, privind la televizor un film horror spunîndu-și: "lucrurile nu pot merge la infinit așa".

Pentru a interpreta acest vis Freud ne cere mai întîi să-l îmbucățim, apoi să facem asociații la fiecare element disparat în parte. Primul pas, îmbucățim visul:

    - excursie la munte

    - soare și cer senin

    - singur în camera de hotel

    - privesc un film horror

    - spun: lucrurile nu pot merge la infinit așa.

Al doilea pas, asociem la fiecare element în parte:

- excursie la munte - îmi place să merg la munte în excursie și în special la C. Merg ori de cîte ori am ocazia și mă simt minunat, cu o senzație de nedescris. Mai ales la C. simt că mă destind...

- soare și cer senin - nu este vremea mea favorită. În general soarele de vară cu lumină puternică mă irită și îmi crează depresie. Îmi mai amintesc și de o discuție de ieri, cînd am sugerat cuiva că soarele este un simbol pentru un individ megaloman, psihopat, unul care se crede Dumnezeu.

- singur în camera de hotel - cînd sînt în vacanță, la munte sau la mare, nu îmi place să petrec prea mult timp în camera de hotel. A fost o vreme cînd am locuit singur la un hotel - nu îmi amintesc cu plăcere de acea perioadă.

- privesc un film horror - soția mea nu agrează aceste filme - mie îmi plac. Ea preferă comediile și pentru ca să îi fac pe plac admit să vedem comedii. Acum descopăr că eu nu mai am ocazia să văd filmele mele preferate.

- spun: lucrurile nu pot merge la infinit așa - mă gîndesc la faptul că totul se schimbă, că lucrurile nu rămîn același, prietenii, situațiile de viață, chiar pasiunile noastre. Dacă privești de la distanță vezi fluctuația evenimentelor.

După terminarea asociațiilor, visătorul își mai amintește că nu i-a plăcut întotdeauna la munte, că muntele i-a devenit pasiune după ce l-a convins cutare. Acest "cutare" a dezvoltat ulterior o psihoză. Un adevărat caz de psihiatrizat.

Desigur că aceste asociații vor spori pentru că se adaugă și alte amintiri care nu apar din primul moment, care ne ajută să extindem aria de acoperire a visului la evenimente mai ample, care includ și copilăria visătorului.

Interpretarea visului trebuie să aducă la lumină ideile latente care l-au produs. În cazul nostru este un vis de neplăcere legată de faptul că visătorul trebuie să-și repime pornirile dominatoare.

icon

<= Înapoi la secțiunea Visele sau la Metodele psihanalizei

Home | Psihanaliza | Cursuri

 Articole | Publicații

Asistență | Forum | Blog | Contact

© 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa