Psihanaliza - Metode - Interpretarea viselorpowered by FreeFind
 

"Cheia viselor" și psihanaliza

O analiză comparată a metodei populare și a celei psihanalitice de interpretare a viselor scoate în  evidență similitudini frapante.

de Horia Vasilescu

În inegalabila sa lucrare dedicată interpretării viselor - Traumdeutung (Interpretarea viselor, 1900) - Freud  amintește și de faimoasele  "chei de vise", aceste adevărate manuale de  interpretare pentru uzul publicului larg. Apreciind faptul că  mentalitatea populară   acordă viselor semnificație - spre deosebire de savanții contemporani lui, care nu  vedeau în ele decît manifestări nervoase aberante -, Freud nu întîrzie însă să le pună într-o  lumină critică.

O "cheie a viselor" este, în fapt, o "metodă de descifrare", "întrucît tratează visul ca pe o scriere secretă, caz în care fiecare semn este tradus printr-un semn  corespondent, cu ajutorul unei chei sigure". (1) Pornind de la cuvintele cheie descifrate, nu mai rămîne decît să le inscludem într-un scenariu logic pe care îl vom privi din perspectiva viitorului. (deoarece, în mentalitatea populară visele  sînt întotdeauna previziuni privind evenimentele viitoare).

Iată cum am putea utiliza o asemenea "metodă de  descifrare".

Să zicem că am visat următoarele: Am mers la gară să iau trenul și am descoperit brusc că mi-am uitat bagajele.

Deschid o "cheie a  viselor" și aflu următoarele corespondențe:

    - mersul cu trenul = un necaz care te amenință de unde nu te aștepți;

    - bagaje = veste bună sau îmbogățire rapidă, neașteptată;

    - a uita (bagajele) = ceva de care nu știi dar vei afla la momentul potrivit, veste (de peste mări și țări)

Pornind de la aceste elemente, interpretarea visului nostru nu este greu de realizat dacă stabilim o relație logică între ele: îmbogățire peste noapte în urma unei nenorociri (probabil un deces) a unei persoane (rude?) îndepărtate; moștenire neașteptată.

Curs online de interpretare a viselor

icon Vrei să studiezi temeinic metodele de interpretare a viselor, din cele mai vechi timpuri pînă la epoca psihanalizei? Înscrie-te la cursul nostru online Interpretarea viselor - de la primtivi, la Freud și Jung.

Cursul oferă, pe lîngă informațiile prețioase priving fiecare metodă prezentată, și un exemplu comentat de analiză folosind trei metode diferite!

De asemenea, ești invitat/ă să lucrezi cu unul din visele tale sub directa asistare a instructorului. Astfel descoperi practic cum se procedează și care sînt beneficiile analizei.

Cursul este predat prin email, adică este expediat sub formă de lecții direct pe adresa ta de email.

Pentru detalii despre conținutul cursului, modul de predare și modalitatea de înscriere dă click aici.

  • O  altă variantă a "metodei de descifrare"

Există o variantă  a acestei metode, continuă Freud, expusă în scrierile lui Artemidor din Daldis: 

    Aici se ține seama nu numai de conținutul visului, ci și de personalitatea și circumstanțele vieții autorului visului: cutare detaliu are semnificații diferite de la individ la individ, după cum acesta este bogat sau  sărac, căsătorit sau celibatar, orator sau  negustor. (2)

Ce caracterizează, însă, acest procedeu  este că  "interpretarea nu are în vedere ansamblul visului, ci fiecare din elementele sale de conținut, ca și cum visul ar fi un conglomerat în care fiecare fragment de mineral reclamă o determinare aparte". (3)

"Metoda  descifrării", conchide Freud, este inutilizabilă pentru tratarea științifică a  viselor. Pentru că depinde de o "cheie", și "de aceea este lipsită de orice  garanție".(4) Ne este  imposibil să întrezărim cum s-a stabilit corelarea dintre elementul oniric și semnificația sa din "cheia de  vise". Bunăoară, nu vedem cum  putem ajunge de la "mersul cu trenul" la "necaz care te amenință de unde nu te aștepți" sau de la "bagaje", la "veste bună sau îmbogățire rapidă, neașteptată".

  • Metoda psihanalitică

Trebuie să subliniem că psihanaliza nu tratează visul ca pe  un produs al facultății noastre mantice sau ca pe un  mesager al zeilor. Abordarea științifică, la care face aluzie însuși Freud, îi refuză visului acele virtuți care nu pot trece examenul cercetării clinice.

În ce îl privește, Freud afirmă că visul este întotdeauna expresia halucinantă a  unei dorințe refulate. El insistă asupra faptului că interpretarea nu se poate lipsi  de asociațiile visătorului, de amintirile și impresiile pe care elementele visului, luate separat, i le evocă. Astfel, în legătură cu visul citat de noi mai sus, Freud ar obține următoarele informații:

- Călătorie cu trenul - îi sugerează visătorului o manieră de deplasare care îi  displace, pentru că este inconfortabilă. El preferă să meargă cu automobilul personal, mai ales atunci cînd își petrece week-end-ul într-o excursie la munte sau la mare.

- Uitatul bagajelor -  visătorul se plînge de faptul că, de la o vreme, uită de la mînă pînă la gură, este distrat, absent, neatent, cu capul în nori. Toate aceste aspecte, aparent anodine, îl irită. Mai adaugă că el nu a fost niciodată atît de "zăpăcit" și că, de bună seamă, o copiază pe soția sa care este, într-adevăr, zăpăceala întruchipată.

Analizînd mai departe impresiile visătorului, Freud ar mai afla că soția visătorului se poartă cu el ca "o mică prințesă"; arogantă și plină de fumuri, îl tratează pe soț "de sus", cu un aer de superioritate suficientă etc.

Concluzia visului se impune astfel de la sine: el exprimă dorința visătorului de a schimba locul cu soția sa (de aici ideea că o copiază), de a  fi el "prințul" și soția "servitorul".(5) Ideea de inconfort(abil), ascunde de fapt o neplăcere mult mai mare legată de viața de cuplu a visătorului.

-> Continuare: Metoda psihanalitică și cea clasică

Home | Psihanaliza | Cursuri

 Articole | Publicații

Asistență | Forum | Blog | Contact

© 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa