Psihanaliza - Articole



powered by FreeFind
 

Tratamentul psihanalitic al stresului

Stress - foto

Ca să vorbim despre terapia psihanalitică a stresului trebuie să decidem ce este de fapt stresul. Multă lume vorbește de stres și include în acest termen aproape orice încît ne este imposibil să stabilim ce este stresul. O definiție a stresului ne poate lămuri. Am folosit dicționarul Webster pentru că termenul este englezesc și implică multe aspecte:

    - Psihologic vorbind stresul este: o stare de încordare (strain) mentală sau emoțională, suspans.

    - În fizică, este o forță care produce deformarea unui corp fizic.

    - În fine, avem și dificultate care cauzează îngrijorare și tensiune emoțională.

    - Mai departe aflăm despre stresul mental care cauzează nervozitate.

Toate aceste încercări de definire ne duc spre ceva de maximă generalitate: încordare, nervozitate, îngrijorare, tensiune emoțională. Trebuie să admitem că aceste efecte pot fi produse de practic orice: criza economică, probleme de serviciu, șomaj, divorț, examene severe, agresiune fizică etc. Totul dar absolut totul în viața noastră poate provoca stres și poate întreține stres.

Deci, cum putem trata stresul? Psihanalitic nu putem trata un efect fără a-i cunoaște cauza. Adică, nu putem trata tensiunea emoțională fără să știm ce o produce. Oamenii așteaptă de fiecare dată soluții universale care să se aplice orbește la orice. Noi nu avem așa ceva. Ca să putem trata trebuie să știm. Problema e în fond ce cauzează tulburarea emoțională respectivă.

Pentru a afla aceasta trebuie să apelăm la metoda de bază a psihanalizei, la culegerea de asociații libere. Mai departe, procedăm ca și cu cazurile deja cunoscute de ceea ce se numește afecțiune nevrotică, nevroză.

Există un stres - tulburare emoțională - a omului modern, care se admite ca stare generală. Este indus de mediatizarea excesivă a informațiilor din zona dezastrelor și a pericolului, de instabilitatea politică și economică a statelor și mai ales a țărilor ieșite din comunism. Un stres al noului, care vine cu elemente imprevizibile și care afectează imaginea noastră despre noi și lume etc.

Pentru stresul indus de mass-media sau de politica economică dezastroasă a statelor psihanaliza nu mai este suficientă. Ca să folosim un exemplu: dacă cineva lucrează în mediu toxic și solicită ajutorul nostru e clar că nu-l vom putea da dacă persoana solicitantă continuă să trăiască în acel mediu primejdios pentru viață. Este necesar mai întîi ca ea să-și schimbe mediul de muncă. Deci sunt situații, foarte multe, în care tratamentul psihanalitic nu poate fi suficient, și chiar nu este.

Ca să concluzionăm: tratamentul psihanalitic al stresului se face la fel ca cel al altor afecțiuni psihice. Nu există o diferență esențială. În toate cazurile trebuie să descoperim cauza și să elaborăm problema cu mijlocele specifice psihanalizei.

--
Articol de Jean Chiriac

 

Suport

Dacă ai nevoie de ajutor, apelează la serviciul nostru gratuit 24x24 - click aici

 

sumar articole

<= Home | Psihanaliza | Primii pași

Cursuri online |Editoriale | Publicații

Asistență | Forum

Contact

© 1998-2024, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa