Psihanaliza - Editorialpowered by FreeFind
 

Gripă sau isterie?

(Scurtă analiză de caz)

O banală gripă se dovedește a fi de fapt o criză de isterie. Mergi la medic și îți dă o rețetă cu medicamente din care iei o vreme, fără nici un rezultat. Se spune că și fără tratament gripa trece cînd vrea ea! Și totuși ce va nu e în regulă. De ce nu trece acum, de ce cînd vrea ea?

Maria a căpătat simptomele gripei - tuse, frison, temperatură, nevralgii, curge nasul - imediat după revelion. Avînd un prieten psihanalist a preluat psihanalitic cazul și a descoperit ceva interesant despre viața ei sufletească. Simptomele apăruseră concomitent cu un sentiment de insatisfacție legat de serbarea revelionului. Amintirile de odinioară, cînd serba în familie, cu bucurie, sărbătorile de iarnă au revenit pe fondul monotoniei de acum. Și exaltarea provocată de amintiri a fost refulată pentru că nu avea sorți de izbîndă. Decompensată, a dat naștere simptomelor de gripă pe care noi le-am botezat "isterie".

Nu mă aștept ca această scurtă prezentare să lămurească formarea simptomelor isterice confundate cu gripa. Tratamentul lor este delicat dar, prin psihanaliză, ne ajută să înțelegem că nu totul este somatic, fizic, corp! Că nu totul se tratează prin medicamente.

Faptul că medicii din anul de grație 2007 ignoră etiologia emoțională a simptomelor de gripă ne miră. Parcă Freud nici nu s-ar fi născut... E adevărat, desigur, că pentru cei mai mulți el nu s-a născut și nici psihanaliza - abordarea psihanalitică a vieții noastre. Nici schema psihanalitică a omului, care include faimosul INCONȘTIENT - acea porțiune a minții necunoscută prin mijloace normale, prin conștiență.

Ce face Maria acum? Tușește. Nu au ajutat-o medicamentele, dar nici analiza. Totuși prin analiză a aflat cîte ceva despre viața ei psihică de care știa numai teoretic. A mai aflat că o vreme va mai tuși, dar tusea va dispărea treptat pe măsură ce
își va relua activitatea pentru a permite energiei psihice să găsească o pantă de purjare firească, sănătoasă. Tusea, ca modalitate de descărcare a emoțiilor ei, va lăsa locul activității conștiente îndreptate spre social.

P.S. Tusea a mai durat o vreme, cam o lună de zile, după care a devenit tot mai rară pînă cînd a dispărut complet. 

--
*Articol publicat exclusiv pe site de Mariana Marinescu

subt 

<= Home | Psihanaliza | Cursuri

Articole | Publicații

Asistență online | Forum | Blog

Contact

© 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa