TOPMARGIN=20 LEFTMARGIN=0 MARGINWIDTH=0 MARGINHEIGHT=20>

Psihanaliza - Cazuisticapowered by FreeFind
 

Visul lui Lucian

Un caz în care se vede rolul jucat de interpretarea viselor în terapia psihanalitică, în a determina cauza inconștientă a tulburărilor psihice

de Dinu Crivăț

Lucian este un tînăr de 25 de ani, muncitor calificat într-o unitate economică din București. Are o prietenă de circa 5 ani cu care dorește să se căsătorească. Este un om dintr-o bucată, fără pretenții intelectuale, dotat cu o inteligență nativă.

M-a abordat cu un vis pe care dorea să i-l interpretez. Știa că mă ocup de psihanaliză, că interpretez vise și dorea din suflet să-l ajut. De la o vreme observase niște schimbări îngrijorătoare în viața sa, în felul său de a fi. Dintr-un ins curajos, mîndru de calitățile sale fizice, devenise un fricos, deprimat și foarte confuz. Visul, credea el, trebuia să aibă o legătură cu această schimbare stranie de temperament.

Visul, de fapt o scurtă impresie vizuală, era următorul: Lucian asista neputincios la o scenă în care un torent de sînge se revărsa prin fereastră inundînd camera. Îl udă de sus pînă jos în timp ce el, parcă paralizat, nu știa ce să facă!

*

Observăm deja că sentimentele de blocaj de la sfîrșitul visului le găsim și în starea de veghe. Lucian a devenit un om nehotărît, confuz în cele mai banale situații de viață. Tragem concluzia că visul se referă la schimbarea sa de comportament.

Îl întreb pe Lucian despre valul de sînge, despre ce îi evocă el. Nu știe ce să răspundă. Nu are nici o sugestie la această scenă. Se pare că interpretarea noastră va fi curmată în fașă. Nu avem ce asocia la vis din viața lui Lucian. După o vreme de discuții libere aflu însă că Lucian își dorește de multă vreme un copil cu prietena sa. Copilul pentru el este un simbol al forței sale virile. Mai aflu că nu a putut avea acest copil pînă acum. La insistențele mele Lucian îmi declară că recent a avut din nou confirmarea că nu va fi tată: prietenei sale îi venise ciclul.

Iată deci interpretarea visului: valul de sînge din vis este o aluzie la ciclul prietenei sale și implicit la faptul că Lucian nu a lăsat-o gravidă!

Mai aflu și alte detalii despre problemele sale intime. Faptul că sîngele se varsă pe el evocă ideea că el ar fi vinovat pentru rezultatul negativ. (Aveam să aflu mai tîrziu că prietena lui Lucian era vinovată). Această vinovăție imaginară se află la rădăcina schimbării sale temperamentale. Lucian asocia ca mulți bărbați virilitatea cu fertilitatea. De aceea își pierduse toată siguranța, încrederea și stima de sine din momentul în care aflase din nou că nu avea să aibă copil. Era ca și cum ar fi trebuit să admită că nu e bărbat!

*

Am oferit acest vis cititorului cu intenția de a ilustra utilizarea analizei visului în cazuistica păsihanalitică. Observăm astfel că visul lui Lucian e provocat de sentimentele de teamă în privința capacității sale virile. Obiectul acestei frici ideea de virilitate - a fost însă refulat, iar teama a rămas suspendată, trăită ca o stare sufletească fără înțeles. Nelegată de ceva anume ea este greu, dacă nu imposibil de suprimat. Visul și analiza lui ne-au adus însă în prim plan cauzele ei și am putut atunci lucra cu ea.

*

Concluzia: psihanaliza abordează cazuistica sa pornind de la principiul analizei inconștientului. Sentimentele, trăirile, ideile și alte conținuturi psihice refulate pot reveni sub o formă sau alta și se pot constitui în simptome și tulburări din sfera vieții vegetative. De asemenea, o mulțime de tulburări de comportament, cum e cazul aici, își au cauza în refulări. Psihanaliza abordează refulatul și îi cere analizatuluiintegreze psihic ceea ce este respins din mintea sa conștientă. Analiza viselor este un pas hotărîtor în munca de asimilare a refulărilor inconștiente. 

--
Articol  publicat inițial în revista OMEN, nr. 2/1998, într-o versiune ușor modificată.

 

Revista OMEN pe CDTe interesează cazuistica psihanalitică? Vezi și exemplele publicate în revista de psihanaliză OMEN.

Mai multe despre revistă la adresa: https://www.psihanaliza.or g/aropa/omen.html.

<= Înapoi la secțiunea cazusitică

Home | Psihanaliza | Cursuri

Publicații | Articole / Editoriale

Asistență | Newsletter | Contact

© 1998-2024, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa