Psihanaliza - Articole



powered by FreeFind
 

Ce este terapia psihanalitică?

Freud si divanul - poza 

Terapia psihanalitică a apărut ca o alternativă a tratamentului clasic al nevrozelor care se baza pe metode brutale cum ar fi șocurile electrice. Freud inventează această metodă specifică - numită inițial terapie cathartică - pornind de la experiențele cu o pacientă isterică a prietenului și colaboratorului său dr. Breuer . Acela a notat că anumite simptome isterice ale pacientei se remit atunci cînd aceasta era pusă, în stare de hipnoză, să-și amintească și să retrăiască evenimentele traumatice.

Inițial Freud apelează și el la hipnoza la care renunță ulterior pentru asociațiile libere, o metodă bazată pe credința sa în determinismul psihic.

Baza metodei psihanalitice este analiza inconștientului, în speță a refulatului. În centrul acestei analize se află visul. Analizînd visele , declară Freud, alegem calea regală spre inconștient, spre refulat. Acest aspect rămîne central în terapia psihanalitică și azi.

Alături de vise Freud mai analizează și actele ratate care, deopotrivă, îl conduc la descifrarea inconștientului.

Actele ratate sînt studiate sistematic într-o carte publicată și la noi - Psihopatologia vieții cotidiene - ca și visele. Să  nu uităm că Freud a scris o monografie dedicată visului, datată 1900 - Interpretarea viselor.

În fine, Freud aduce mari contribuții la înțelegerea și analiza simbolurilor onirice. Spre deosebire de colegul său Carl Jung , Freud reduce semnificația simbolurilor la probleme de natură sexuală. El reia astfel opinia sa privind etiologia nevrozelor care este sexuală. Pentru Freud totul este sexual dar nu neapărat în sensul de genital - de unde și expresia utilizată pe larg: psihosexual.. Acest aspect esențial al teoriilor sale este adeseori neglijat.

Suport

Ai nevoie de ajutor? Apelează la serviciul nostru gratuit 24x24 -> click aici

Practica psihanalitică este completată cu analiza transferului, adică a sentimentelor pe care analizatul le proiectează în analist, inspirate de emoțiile trăite, odinioară, alături de părinți, rude, persoane apropiate.

Psihoterapia psihanalitică are ca fundament o reprezentare a aparatului psihic constituit din instanțe și o viziune a funcționării sale care impune două principii de bază: principiul realității și principiul plăcerii. Un mare accent este pus pe noțiunea de refulare care explică apariția simptomelor.

Ce tratează psihanaliza? Nevrozele: isteria, obsesii, fobii, angoasa (anxietatea), depresia, disfuncțiile sexuale, inhibițiile de tot felul. Acești termeni de specialitate se pot condensa în ideea de tulburări psihice (mind disorders) sau/și psiho-somatice.

Dar analiza poate aborda și sentimentul că viața nu are sens, dezorientarea socială, criza adolescenței, sentimentul că ceva rău se repetă și alte situații care nu țin de sfera tulburărilor psihice.

Ce nu tratează psihanaliza: psihoza. Adică tulburările psihiatrizate care necesită diagnostic și tratament medical în clinica de specialitate.

Mai citește:

- Metoda de analiză a lui Freud

- Beneficiile (auto)cunoașterii prin psihanaliză

- Avantajele (beneficiile) psihanalizei

--
Prezentare de Ioan Ionuț

 

sumar articole

 

Home | Psihanaliza | Cursuri

Publicații

Asistență | Blog | Newsletter | Contact

© 1998-2024, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa