Psihanaliza - Editorial



powered by FreeFind
 

Despre simptomul neangajării

Statistici recente arată că tinerii nu mai au răbdare la muncă, că nu fac mulți purici într-o slujbă, că trec de la una la alta grăbiți să găsească altceva mai... și mai..., chiar dacă acest "mai" nu le e foarte clar.

\Explicația pe care o găsim noi este simplă: supus unui tir continuu al reclamei bunurilor de consum, superexcitat, omul tînăr nu mai are răbdare să acumuleze ci dorește totul dintr-o dată, cît mai repede, peste noapte. În psihanaliză numim asta dominația principiului plăcerii.

Maturizarea necesită o oarecare ajustare la condițiile de mediu „principiului realității care impune inhibiții și necesită așteptare pentru satisfacerea instinctelor, în timp ce infantilismul peren ne face zilnic neliniștiți, însetați după ceva nou, grăbiți să apucăm ce se dă cu sentimentul că timpul trece și noi nu am acumulat destul.

Desigur că această imagine nu e suficientă dacă vrem să înțelegem complet fenomenul neangajării pe termen lung.

Mai există un detaliu important: românii au ieșit brusc din sărăcie și mai ales dintr-o viață simplă, mulțumită cu strictul necesar. Ei au dat nas în nas cu îndestularea și mai ales cu varianta consumismului ca pur și simplu mod de viață. Adică, nu mai cumperi ca să trăiești ci ca să consumi. E o diferență calitativă și cantitativă între capitalism și comunism. O diferență chiar și de viziune.

Părinții tinerilor de azi au fost primii expuși șocului capitalismului consumist. Cum au reacționat? Exact cum o fac copiii lor de azi. Ei, părinții, nu au reușit să-și regleze viteza de reacție la oferta producției capitaliste. Rezultatul a fost exact acea surescitare permanentă. Ca mod de trăire ea este transmisă mai departe și devine un specific colectiv care marchează generații.

Neangajarea, nerăbdarea, refuzul responsabilității etc. sînt astfel simptome de neadaptare la stimulii economiei capitaliste. Ele marchează fatal societatea noastă de azi și vor conduce în timp la consecințe inimaginabile.

--
Material de Jean Chiriac

subt 

<= Home | Psihanaliza (plus secțiuni) | Primii pași

Cursuri online

 Articole | Publicații

Asistență | Forum

Contact

© 1998-2024, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa