Psihanaliza - Metode - Interpretarea viselor



powered by FreeFind
 

Un vis de încurcătură

de Ioan Ionuț

Unul din visele cele mai des întîlnite azi este acela în care ne visăm undeva într-un anumit spațiu care nu are însă nicio identitate. Fie suntem într-un oraș străin despre care nu știm nimic, fie într-o casă sau hotel necunoscute sau chiar într-o piață sau cartier de locuințe pe care nu le cunoaștem.

V. - o femeie în vîrstă de 35 de ani și mamă a unui copil - a visat ceva asemănător: se află undeva, într-o instituție parcă și rătăcea aiurea prin niște coridoare fără sfîrșit. Concluzia visului ei era că s-a încurcat și nu mai știe cum să iasă de acolo (în vis nu apărea clar unde sau de ce să iasă).

Acest vis s-a repetat de mai multe ori cu mici variații, la date diferite.

Este de remarcat faptul că visul prezintă în plus tema coridoarelor care trimite la labirint. Sîntem fascinați de labirint - vezi și semnificația lui în mitologia greacă - și avem înclinația să ne lăsăm furați de simbolism și să interpretăm visul pe această bază. Mulți fac acest pas și greșesc.*

Totuși visul a fost interpretat fără ajutorul simbolismului labirintului pornind de la datele personale ale visătoarei. Așa cum ne-a învățat Freud, cînd interpretăm un vis este nevoie să culegem impresiile celui care l-a visat.

Pe scurt, V. ducea o viață monotonă de foarte multă vreme (ea s-a căsătorit devreme cu primul bărbat cunoscut) și nu găsea nicio satisfacție în creșterea copilului și profesie. Cum se întîmplă adeseori, o asemenea existență monotonă conduce la plictiseală, la acel sentiment de urît sau lîncezeală care este foarte neplăcut și determină un soi de așteptare irațională, anxioasă, să se întîmple ceva.

Acest "ceva" se întîmplă... în vis. După cum am precizat deja, concluzia visului este că V. s-a încurcat. Desigur că în vis apar o mulțime de coridoare care justifică încurcătura. Dar noi știm din starea de veghe că "încurcătură" poate fi și o relație cu un bărbat în afara căsătoriei. De multe ori auzim expresia: "S-a încurcat cu cutare".

Pe scurt, tema visului lui V. este o astfel de "încurcătură" sau aventură erotică la care ea năzuiește inconștient ca o compensare a existenței terne pe care o duce de multă, foarte multă vreme.

Interpretarea noastră este susținută și de mărturia visătoarei - la un moment dat, ea a fost curtată de un domn bine situat în ierarhia instituției în care lucrează. V. nu a cedat atențiilor acelui domn, lucru pe care, evident, îl regretă acum.

Ca să conchidem, labirintul în acest vis este un simbol al dorinței visătoarei de a avea o aventură cu cineva nou.

--
* Citește și articolul nostru simbolismul labirintului
aici.

Home | Psihanaliza | Cursuri

Publicații | Articole / Editoriale

Asistență | Forum | Newsletter | Contact

© 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa