Psihanaliza aplicată



powered by FreeFind
 

Parapsihologie

Un caz de transmitere telepatică a gîndirii, tratat psihanalitic

de Jean Chiriac

Am primit recent un email de la un domn respectabil care ne relatează în cîteva cuvinte o întîmplare petrecută în timp ce străbătea parcul C. din București, în vara lui 2008. În final, ne întreabă ce poate zice psihanaliza despre ceea ce s-a petrecut?

Pe scurt, traversa parcul cu intenția de a ajunge acasă - locuiește la o stație distanță de parc. La un moment dat, s-a surprins vorbind în mintea sa cu un personaj imaginar, un reporter, despre lipsa de creativitate a românilor. Dar ce e mai interesant e că dialogul (sau mai degrabă monologul) se desfășura în limba engleză. Altfel spus, domnul nostru vorbea mintal în limba engleză, pe care o cunoaște destul de bine, explicînd reporterului imaginar de ce românii bat pasul pe loc la toate capitolele. Avea o teorie personală care tocmai se țesea și pe care a continuat-o apoi - după întîmplarea povestită aici - pentru a o transcrie într-un articol ce va fi publicat și pe site-ul nostru.

La circa 2-3 minute de la debutul dialogului imaginar a fost oprit de o domnișoară care avea o hartă desfășurată în mîini și era însoțită de doi tineri. Domnișoara i s-a adresa în limba engleză cu cuvintele "Do you speak English?", dorind să i se explice cum să ajungă la un obiectiv turistic aflat în parc.

Șocat de coincidență, domnul nostru a confirmat că vorbește limba engleză și a reușit să explice elegant și complet cum se ajunge la obiectivul respectiv, spre surprinderea plăcută a domnișoarei care, evident, nu se aștepta ca un român să vorbească fluent engleză.

Această coincidență dintre dialogul său imaginar și cel real, ambele în limba engleză, nu poate fi redus la cauze raționale, crede domnul nostru, și de aceea s-a gîndit la psihanaliză.

"De ce nu la parapsihologie?", întrebăm noi. La drept vorbind "coincidența" din parc pare mai degrabă un caz de transmitere a gîndirii la distanță? "Parapsihologia nu are explicații - ni se spune - ci numai cazuistică". Iar unul din minusurile ei majore este că nu face distincție între fenomene reale și credibile și altele imaginate, falsificate conștient sau inconștient.

Freud a atins și el în cîteva eseuri problemele oculte cum le numea atunci. Fără a avea pretenția că le-a epuizat sensul a afirmat că există fără îndoială o transmitere a gîndirii pe căi extrasenzoriale. Dar el face recurs la teoria nevrozelor ca explicație și spune că ceea ce se transmite sînt dorințele refulate ale transmițătorului. În cazul practicilor de ghicire a viitorului, ghicitorul dă dovadă de o sensibilitate mediumnică ce face posibilă receptarea informației transmise etc. (1)

Există autori care afirmă însă că s-a constatat adeseori în cadrul terapiei psihanalitice o transmitere a informațiilor de la psihanalist la pacient pe căi extrasenzoriale. Pacienții sînt adeseori la curent cu problemele și aspectele biografice ascunse ale psihanaliștilor lor. Această transmitere, am adăuga noi, este un fenomen care este angajat de transferul pozitiv de la pacient/ă la psihanalist. E posibil să existe și alte configurații care să permită transmiterea extrasenzorială de informații intime.

În cazul relatat mai sus NU avem aceste condiții: o relație de tip psihanalitic (psihanalist-pacient), care presupune un transfer pozitiv, sau o receptivitate mediumnică la domnul care a consemnat evenimentul (nu știm dacă această receptivitate exista la domnișoara care a solicitat informațiile).

Simbolic, însă, relația care s-a stabilit între tînăra care căuta pe hartă un reper turistic și cetățeanul întîlnit întîmplător, care străbătea parcul vorbind cu sine în englezește, era una de tip psihanalitic.

Reprezentarea grafica a situatiei arhetipale
Schema constelării specifice comunicării telepatice în relației cu un arhetip

În psihanaliză presupunem pe lîngă transfer o structură de comunicare tip master-disciple (2). Această structură poate fi un arhetip actualizat , pentru a folosi ideile lui Jung în acest sens. Or arhetipul - situația tipică - este dotat cu energie specifică, autonom, el angajează comunicarea dintre două persoane aflate într-o relație simbolică de tipul master-disciple...

Teoria arhetipurilor (ca paternuri înnăscute de comportament) ne scutește de explicația cine sau ce a fost la început: nevoia tinerei fete de a fi instruită sau înclinația domnului de a oferi instrucțiuni? Coincidențele arhetipale sînt a-cauzale, lucru ce vrea să spună că nu sînt determinate de secvențe obișnuite cauză-efect de tip A->B.

Note:
1. Vezi în această privință cartea editată de AROPA - Psihanaliza fenomenelor oculte. Lucrarea oferă informații esențiale privind metoda abordării psihanalitice a fenomenelor parapsihologice. Detalii
aici.

2. Există extrem de multe situații tipice: mamă/fiu-fiică, tată/fiu-fiică, iubit/iubită, erou/antierou, copil mic/naștere etc.

Mai multe detalii despre teoriile lui Jung găsești aici.

icon

Mai citește despre:

-> Psihanaliză și ocultism

-> Vis și telepatie (Sigmund Freud - PDF)

--

<= Înapoi la secțiunea aplicații

 

<= Home | Psihanaliza | Primii pași

Cursuri online

 Articole / Editoriale | Publicații

Asistență | Blog | Forum

Contact

© 1998-2024, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa