Psihanaliza - Articole



powered by FreeFind
 

Omul-mașină - soluția ideală a ideologiei tehnologice, globalizante

Prin anii 60 americanii erau bîntuiți de febra hippy și lansau sloganuri care mai de care mai contra sistem. Unul din ele era: Better live thru chemistry, cu aluzie directă la consumul de droguri dure. Acid-trip-ul era la modă, ca să zic așa, și orice hippy care se respecta făcea uz de el. Toată lumea trăia într-un leagăn al plăcerii în comunități libere sexual și religios și cred că asta a precedat globalizarea și rețetele ei: eliberarea sexelor, egalitarismul, desființarea ierarhiilor, libertatea religioasă etc. Cam tot ceea ce supraviețuitorii bătrînelor cutume numesc azi nihilism.

Picard Borg
Jean Luc Picard în versiune Borg
Am văzut recent la TV o reclamă pentru un viitor serial științific care trebuie să ne probeze că omul și mașina nu pot fi despărțiți. Un serial care pariază pe fuziunea om-mașină deschizînd astfel ușa unui viitor foarte promițător al omului care nu mai este exclusiv din carne.

Sunt sigur că mulți visați mașini, situații în care mașinile sînt prezente (a te visa, de exemplu, într-un ascensor este un vis de mașină) și chiar de neînlocuit. Mașina este după fizicianul Hawking noutatea absolută. Omul-mașină ilustrat de propria sa condiție, imobilizat de scleroza în plăci într-un cărucior electric, nu poate fi evitat. Privindu-l pe Hawking am senzația aceea de repulsie pe care ți-o induce atingerea unui șarpe. Totuși așa se întîmplă cînd rămîi închis la inovație și progres.

Ce am vrut să zic este că mentalitatea colectivă  s-a deplasat de la trăirea în exagerarea psihedelică în cea mașinală. Odinioară omul supraviețuia cotidianului dopîndu-se sistematic. El trăia aproape permanent într-o lume paralelă, a fantasmei și halucinației induse chimic. Omul psihedelic propus de societatea hippy nu  a rezistat. Deși drogurile sunt și azi la putere - droguri psihedelice sau medicamente psihotrope. Totuși omul psihedelic este o amintire.

El este urmat sau înlocuit de omul-mașină. Aici accentul nu mai e pus pe exacerbarea fantasmei, ci pe performanță. Organele biologice sunt înlocuite, de fapt nu mai rămîne nimic din vechea formulă biologică - totul este reprodus mașinal. Omul-mașină este fără îndoială cea mai specifică soluție a nihilismului modern.

El a debutat livresc cu Golemul din Praga - și el o mașină, dacă nu tehnologic cel puțin identică funcțional. Omul-mașină al lui Hawking este însă soluția totală. Dacă golemul este doar o umbră a omului personificată demonic și subiect de literatură, omul-mașină este omul cuplat cu mașina. Deci o sinteză din ce este mai bun la om și mașină, care trebuie să facă performanță. Lumea nu mai este văzută și privită prin fantasmă, psihedelic, ci prin lentile de contact care amplifică vederea și ne arată detaliile pînă la ordinea cuantică.

Dacă la nivelul micro particulelor nu mai e nici urmă de om, de ce ar rezista el în ideologie? A vedea dincolo, sau prin, este idealul modern, iar omul acestui ideal este cel performant, cel care se depășește sau, cum se mai zice, cel care se reinventează.

Am făcut o paralelă între reptilă și omul mașină. Reptila este totuși un psyche conectat la un set de instrucțiuni de comportament numit instincte. Parțial poate să învețe și să modifice comportamentele esențiale, chiar dacă nu semnificativ. Omul-mașină nu mai este psyche, ci numai comportamente esențiale. El se debarasează în fond de omul psihedelic care este evident neperformant. Sau performanța psihedelică, fantasma, nu mai este interesantă. Nu mai cucerește pe nimeni!

Omul visează din zorii apariției sale. Visul treaz sau nocturn este parte a funcționării sale mintale. Freud ne arată chiar că visul are sens și semnificație. Freud ne învață să interpretăm visele și să adăugăm plusul de cunoaștere la conștiința trează, să lărgim orizontul conștiinței, să trăim astfel mai puțin nevrotic. Jung ne introduce în universul sinelui, al totalității conștiință-inconștient. Este extrema interesului pentru psyche.

Omul-mașină nu visează. El nu fantasmează. El nu produce nevroză. Este deci omul pur al ideologiei tehnologice care excluzînd toate diferențele în societatea egalitaristă și globalizantă a reușit să depersonalizeze. Performanța trece înaintea persoanei.

Ideile lui Hawking au fost speculate în serialele SF - și la noi a rulat Star Trek și îmi amintesc episodul cu Borg . Omul-mașină în splendoarea lui și, mai ales, omul„societatea-pentru-toți.

Borg îl amenință pe căpitanul Picard că va fi asimilat! Picard zice: Voi rezista! Borg reia inflexibil: Resistance is futile!

--
Articol de Jean Chiriac

 

sumar articole

<= Home | Psihanaliza | Primii pași

Cursuri online |Editoriale | Publicații

Asistență | Forum

Contact

© 1998-2024, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa