Psihanaliza - Teorii



powered by FreeFind
 

Inconștientul în psihanaliză

Una din cele mai importante descoperiri ale psihanalizei freudiene, pe lîngă noțiunea de refulare și în relație cu ea, este inconștientul psihic.

Schmea inconstientului la reud
Schema aparatului psihic la Freud (cele două topici) - inconștientul este desemnat prin unconscious și ID
Termenul "inconștient" provine din germanul DAS UNBEWUSTE (i.e. "necunoscutul") și se referă la o parte esențială a psihicului care rămîne inaccesibilă minții conștiente.

Inconștientul - mai precis, producțiile sale - poate fi explorat numai cu ajutorul metodelor specifice create de psihanaliză, din care face parte și analiza viselor.

Inconștientul nu există ca entitate anatomică - el indică conținuturile psihice (reprezentările lor) care sînt refulate. Există însă și alte conținuturi care sînt considerate inconștiente, fără a fi refulate, ca de pildă fantasmele originare.

Inconștientul face parte din prima topică freudiană - conștient, preconștient, inconștient. În a doua topică, locul său este preluat de Sine ( Das Es, ID în limba engleză) care desemnează izvorul energiei psihice, sau forța pulsională a persoanei.

Inconștientul psihic este descoperirea lui Sigmund Freud care a pus cap la cap o serie de date din tratamentul psihic (Breuer) și hipnoză (Charcot). Tot Freud insistă în întreaga sa operă pe importanța inconștientului în apariția afecțiunilor nevrotice (nevroze), pe explorarea lui ca mijloc de tratare a nevrozelor.

Carl.Jung a adăugat la definiția freudiană a inconștientului, pe care îl numește inconștient personal, un strat suplimentar numit inconștient colectiv sau arhetipal.

INCONȘTIENTUL de Jean-Claude Filloux

inconstientul O monografie dedicată inconștientului, editată și publicată de AROPA.

O carte ce nu trebuie să lipsească din biblioteca iubitorilor de psihanaliză.

Poate fi procurată de la librăria AROPA  -> click aici pentru detalii.

După Jung, inconștientul colectiv este alcătuit din materiale psihice supra-personale, cu un mare grad de autonomie, numite arhetipuri . Aceste arhetipuri, sau reprezetări colective, sînt concepute sub forma unor tendințe înnăscute ale psihicului de a crea reprezentări și conduite tipice. Aceste tendințe sînt comparate cu ceea ce biologii numesc trăsături comportamentale (patterns of behavior).

Inconștientul psihic, în accepțiunea sa freudiană, rămîne important pentru oricine vrea să studieze psihanaliza în mod metodic. Accesul la el se face în principal prin aplicarea metodelor psihanalitice de explorare, în analiza terapeutică sau didactică. AROPA

Resurse:

  • O prezentare sistematizată a ideilor lui Freud despre inconștient găsești în revista de psihanaliză OMEN, nr. 12 - click aici ca să accesezi librăria AROPA.
     
  • Mai multe detalii despre inconștientul colectiv la Jung aici
     
  • Citește despre metodele de explorare a inconștientului aici
     
  • Studiază mai departe metodele de explorare, inclusiv interpretarea viselor, urmînd cursul nostru online dedicat începătorilor. Detalii aici.

<= Home | Psihanaliza | Primii pași

Cursuri online

 Articole / Editoriale | Publicații

Asistență | Blog | Forum

Contact

© 1998-2024, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa