Psihanaliza - Editorial



powered by FreeFind
 

Despre globalizare și globalizat

Primesc regulat, de ani buni, spam de la o firmă M Pakistan, un soi de agenție sau ceva pe acolo care îmi scrie despre terorismul din zonă și în general despre lucruri care interesează persoanele născute acolo. Eu nu sunt pakistanez, nici nu voi fi, nu am prieteni acolo și nici nu am de gînd să-mi fac. Într-un cuvînt, nu am nicio legătură cu Pakistanul și nici nu vreau să am. Pe scurt nu mă interesează nimic despre Pakistan și problemele pe care le are cu țările sau grupările politice învecinate. Totuși primesc și voi primi pe veci spam de la M Pakistan.

Sigur că pot filtra acest spam - ceea ce și fac. Totuși nu asta e problema. Problema se numește globalizare. În virtutea acestui concept cheie lansat cu emfază de dl. Clinton trebuie să fiu neapărat în conexiune cu toată lumea și mai ales implicat. Astfel se face că primesc spam din Pakistan și poate, pe viitor, și din alte țări care au ceva de reclamat.

Globalizarea atrage automat ideea de a fi globalizat. Adică de a te conforma cerințelor, faimoasa corectitudine politică, și a accepta să fii invadat de problemele altuia, reale sau create artificial. Înseamnă să suporți cuminte tirul informațiilor care nu te interesează și să ai o prezență dacă nu de prima mînă - prin scris, vorbit etc. - măcar statistică. Adică să iei parte benevol la ce se întîmplă pe la alții.

Eu nu sînt globalizat și nici globalizant. Adică nu-i bombardez pe alții - în speță pe pakistanezi - cu problemele mele, ale țării mele, care sînt în acest moment insolubile. Nu-i bombardez nici măcar pe guvernanții noștri cu problemele mele - create artificial de ei - care sunt și ele insolubile. Ar trebui să-i globalizez și eu pe alții, să-mi manifest dreptul la globalizare, așa cum o fac cu dreptul la vot. Ar trebui să-i forțez să-mi citească mesajele sau, dacă nu au chef să o facă, să ia măsuri ca să le blocheze, filtreze etc. adică să tragă din greu la spam.

Nu sînt globalizant pentru că nu cred în globalizare. Diferențele specifice rămîn, iar ceea ce nu trece nu va trece; adică ce nu interesează va fi filtrat, selectat, aruncat la coș. Nul! La drept vorbind nici nu văd virtuțile globalizării. Ideea bizară de a impune culturilor incompatibile modul de viață american, cu toate minusurile lui evidente mi se pare, evident, inacceptabilă. Știu ce se află în spate. În fond, lumea noastră de azi e controlată ireversibil de marile organisme financiare - altfel spus, e dominată de ideea de consum și profit.

Globalizarea se poate reduce la necesitatea deschiderii piețelor și formării nevoilor de consum. Întrucît nu mă interesează consumul ca mod de viață, adică a trăi numai pentru a consuma - obiecte, hrană, informație etc. - nu am nimic de cîștigat din globalizare!

Totuși alții au și acționează tenace pentru a mă corupe și pe mine. Vor continua să mă bombardeze cu spam iar eu voi continua să-i blochezi zilnic, alocînd timp prețios și resurse sofisticate unei activități inconsistente...

--
Articol de Jean Chiriac
iulie 2013

subt 

<= Home | Psihanaliza | Cursuri

Articole | Publicații

Asistență online | Forum | Blog

Contact

© 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa