Psihanaliza - Editorialpowered by FreeFind
 

Problema mîntuirii, azi

Este cazul să o spunem clar că în ziua de azi mîntuirea - adică abolirea morții - nu mai obsedează pe nimeni ca în vechile timpuri, ca pe vremea  lui Isus, de pildă. Omul modern este tot mai atras de viața de aici și acum iar ideea de supraviețuire după moarte are, în cel mai bun caz, soluții științifice. Sau nu are deloc.

Știința nu promite nimic precis deocamdată, poate pe viitor, prin manipulări genetice. Totuși ea a deschis poarta indiferenței de azi față de moarte pentru că a afirmat că aceasta provine din condiții naturale (nu mai este implicat Dumnezeu, spiritele sau magia unui vrăjitor).

Ocultismul ne vorbește, ce-i drept, despre viața postumă, dar nu ca revelarea a vieții spirituale (în Duh sau în tărîmurile nemuritorilo r). Ocultismul este interesat în contacte, în speță, cu spiritele binevoitoare care să ne împărtășească cunoștințe ascunse. 

Ședințele de spiritism și viziunile (celebre, în urmă cu un secol și ceva), vizualizările, channelingul sunt încă la modă. S-au făcut și experiențe numite NDE - în pragul morții - și se continuă pe tema asta fără a se obține însă ceva concludent, palpabil. În final, lumea modernă bate pasul pe loc în sfera vieții de după viață și, atunci cînd e preocupată de acest subiect, revine la vechile religii, mituri, basme, credințe primitive. Dar o face într-o manieră formală, din afară, fără implicare concretă!

Nu mai există nimeni, azi, care să promită eliberarea de moarte dacă ne înregimentăm cu mic cu mare în cutare religie, dacă aderăm la cutare cult și urmăm reguli precise de viață.

De ce este omul modern dezinteresat de mîntuire? Am putea răspunde la această problemă foarte simplu dacă analizăm puțin care sînt cerințele lui atunci cînd aderă la o religie. În occident, religia este o soluție magică pentru nevoile vieții de zi cu zi: ne rugăm pentru sănătate, pentru succes în afaceri, căsătorie, examene etc. Deci, totul numai în relație cu viața și plăcerile ei, într-un cuvînt cu viața de aici.

Căderea religiei creștine a dus și la destrămarea ideologiei despre păcat și moarte, așa că ea nu mai acționează ca un factor de încordare și teamă. Omul este liber azi de amenințările iadului, dar este și străin de atracțiile paradisului!

--
Articol de Ioan Ionuț

subt 

<= Home | Psihanaliza | Cursuri

Articole | Publicații

Asistență online | Forum | Blog

Contact

© 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa