Psihanaliza - Editorial



powered by FreeFind
 

O reclamă de doi bani?

O reclamă poate fi un bum comercial. Cînd e în domeniul politic poate schimba opinia publică în sensul urmărit de client. Dar poate aduce și prejudicii clientului, dacă reclama nu este bine concepută.

Prin sălile de așteptare ale metrourilor din București avem mai nou reclame cu Băsescu! Mai precis, o imagine cu domnia sa ținînd palmele la gură și următoarele texte alăturate: Să tac? Ei asta vor... Dar tu ce vrei? Ideea reclamei este simplă: ea trebuie să miște opinia publică în sensul susținerii lui Băsescu la referendum, ca el să vorbească mai departe...

Totuși realizarea reclamei are mai multe lacune și de aceea nu își atinge scopul urmărit.

- La români există expresia "i-a pus pumnul în gură", în sensul că "l-a obligat să tacă". Ilustrată, această zicală ar fi trebuit să arate un Băsescu cu pumnul în/la gură, desigur pumnul oponenților săi. Dar reclama ne arată mîinile lui Băsescu, ceea ce nu sugerează ideea că este împiedicat de oponenții săi să vorbească, ci că el poate vorbi, dar o face numai dacă vrea. Astfel, impactul reclamei scade simțitor.

- Din punct de vedere politic ideea că e necesară vorbirea liberă a președintelui nu face mulți bani. În fond, omul politic se remarcă prin ceea ce face sau determină să se facă și NU prin vorbe. Dar oare această carență a reclamei - accentul pus pe vorbe, pe vorbire - nu exprimă ea o realitate politică la noi? Oare ce a făcut Băsescu ca președinte al României? Pentru că știm ce a vorbit...

Reclamă de la metrou nu are impact - este fragilă, vulnerabilă, stîngace și trădează idei contrare intenției ghicite. Să fie oare numai o eroare de concepție?

AROPA

subt 

<= Home | Psihanaliza | Cursuri

Articole | Publicații

Asistență online | Forum | Blog

Contact

© 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa