Psihanaliza - Editorialpowered by FreeFind
 

O gîndire săracă

Cineva ne scrie și ne întreabă despre cum să procedeze cu niște gînduri neplăcute care i se impun în minte vizavi de o altă persoană. Aceste gînduri nu au nicio bază reală, sînt simple închipuiri dar revin mereu și nu le poate alunga.

Explic succint că e nevoie de o psihanaliză adică de analiza psihanalitică a gîndurilor respective deoarece chiar fără bază reală ele au o rădăcină în mintea inconștientă. Numai psihanalizînd putem descoperi rădăcina și putem lua deciziile care se cuvin.

Răspunsul persoanei era de așteptat: prostiile astea vor înceta de la sine și va reveni cu pici oarele pe pămînt. Totul de la sine!

Nu, nu vor trece de la sine. Vor reveni iar și iar sau vor crea lanțuri de alte gînduri și stări confuze, conflictuale chiar. Noi știm din miile de cazuri analizate că mintea nu conține "prostii" care apar și dispar de la sine.

Ceea ce vreau să zic este că pentru români viața psihică se reduce la rațiune. Tot ce nu este rațiune este clasificat la "prostii". Tot ce nu este rațiune devine insignifiant și nu merită atenția noastră.

Această gîndire săracă explică în mare parte de ce psihanaliza, care p une mare accent pe studiul "prostiilor", nu este interesantă pentru noi. Dacă avem gînduri care ne tulbură fie mergem la psihiatru (ca să le trateze cu medicamente!), poate la pre ot, sau pur și simplu așteptăm să treacă. Niciodată nu ne punem problema că aceste gînduri nu sînt apariții trecătoare și fără însemnătate.

Lipsa de profunzime în modul de a ne reprezenta viața noastră psihică are mai multe explicații din care numesc numai două:

- cultura generală care, în cel mai bun caz, se limitează la studiul psihologiei teoretice (cîndva, în licee, se preda și psihologia); or această psihologie are minusuri la capitolul psihologiei inconștientului;

- cultura religioasă creștină care proiectează conținuturile iraționale (inconștient) în îngeri și demoni și crează o lume paralelă de duhuri. Acest lucru duce la vidarea, la amputarea psihicului individual redus la sfera rațională.

--
Articol de Ioan Ionuț

subt 

<= Home | Psihanaliza | Cursuri

Articole | Publicații

Asistență online | Forum | Blog

Contact

© 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa