Psihanaliza > Editorial

Sexualitatea publică este un rău?

Nu este o noutate pentru nimeni că sexualitatea este prezentă azi peste tot în viața publică. Mass-media este invadată de imagini sexuale și arta, de asemenea. Există produse destinate sexualității, consultanță și alte "servicii".  Este rău - este bine?

Personal consider că viața sexuală trebuie lăsată la latitudinea fiecăruia și că orice interferență din afară nu e de dorit. Facem sex așa cum vrem - la fel cum mîncăm ce vrem sau bem ce vrem. Desigur că informarea în această sfera centrală de interes este bine venită. Dar ea trebuie făcută cu bun simț și pe căile cele mai puțin exploatate publicitar sau comercial.

Într-adevăr, ceea ce deranjează la explozia de azi a sexualității este răspîndirea ei prin toate mijloacele publice. Dacă sunt liber să fac ce vreau cu viața mea sexuală, totuși trebuie să fiu împiedicat să-mi fac reclamă public. Din mai multe motive, din care citez numai protejarea celorlalți care se situează altfel față de sexualitate. Protecția trebuie să fie activă - prin interdicție - și nu formală (genul "program adresat persoanelor peste 15 ani").

Am auzit opinii care susțin că psihanaliza are meritul de a fi declanșat acest proces ireversibil de deschidere nerușinată față de sexualitate! Teoriile ei ar fi de vină pentru că omul nu se mai rușinează azi etc. Lucrurile nu stau așa. Nicăieri în psihanaliza freudiană nu găsim invitații la publicitatea sexualității. Freud susține doar că refularea sexualității (care nu se confundă întotdeauna cu genitalitatea) duce la îmbolnăvire. Deci, el a pus accentul pe etiologia sexuala a nevrozelor. Nu a afirmat nicăieri că eliberarea sexualității de interdicții trebuie impusă ca un program social!

Totuși, omenirea a devenit deschisă pînă la complet libertinaj față de sexualitate - cum se explică acest lucru? Cred că sunt mai multe explicații, una din ele ar fi că funcția de paznic al moralității publice a bisericii a încetat. Și aceasta deoarece însăși influența bisericii în viața socială a scăzut simțitor. Dar despre asta într-un alt articol.

AROPA

 

<= Home | Psihanaliza | Primii pași

Cursuri online

 Articole | Publicații

Asistență | Blog | Forum

Contact

© 1998-2024, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa