Psihanaliza > Editorial

Despre cum NU se face un CV

Trebuie să fii filozof sau psiholog ca să faci un CV reușit? Se pare că da. Puțin din ambele. Altminteri nu ai șanse.

Cînd completezi un formular de CV introducînd datele tale în spațiile goale șansa ta de a fi remarcat este egală cu zero. Pentru că aceste formulare gratuite, postate online, sînt absolut lipsite de orice legătură cu realitatea sau, mai precis, cu așteptările angajatorului. Uite, de pildă, în multe formulare de acest gen găsim o rubrică pentru salariul dorit. Tu cazi în cursă și scrii acolo o cifră din burtă, o cifră absurdă. Apoi te miri de ce nu răspunde nimeni la CV-ul tău. Cifra era in euro (nici măcar în lei) și depășea posibilitățile ofertantului de joburi și ale tale ca viitor angajat.

Nu ai nicio experiență în munca respectivă , dar vrei 3-400 euro. Nu știi să faci nimic, în cel mai bun caz ai o diplomă (ca sute de mii de alți absolvenți ieșiți pe bandă în România) care nu garantează nimic. Să zicem că ești jurist. Și ce ? C e știi să faci, practic? Să mergi la instanțe? Habar nu ai unde anume. Să compui documente de profil, acțiuni etc.? Nicidecum. Să lucrezi la calculator (secretariat și alte asemenea)? De unde! Deci, nu știi nimic. Dar pretinzi 3-400 euro lunar ca să te angajezi!

Sau, altă greșeală, la fel de gravă - scrii cu mînuța ta în spațiul din formular că aspiri la formarea ta ca viitor jurist (să folosim același exemplu), la acumulare de experiență etc., adică lucruri care sînt în avantajul tău. Nu-ți trece prin cap să amintești nimic de interesul pe care îl ai pentru viitorul serviciu, despre cum vrei să te faci folositor celorlalți, despre cum vrei să aduci beneficii angajatorului. Nu te preocupă decît persoana ta, pofiturile tale...

Pe scurt, vrei o sumă imensă fără să ai experiență profe sională, în plus îl asiguri pe potențialul patron că tot ce te interesează pe tine e„ viitorul tău!!!

Asemenea CV-uri sînt ratate. Sînt moarte din fașă. Nu atrag pe nimeni, crează refuz și reacție ostilă. Asemenea CV-uri sînt dictate de amatori care se pretind experți în ale angajării, pe site-uri de doi bani. Asemenea site-uri există cu sutele pe Net-ul românesc.

***

În contrast cu cele spuse pînă acum, poți crea un CV atrăgător scriind sincer că nu te-ai gîndit la un salariu (omițînd acest subiect pentru început) și că vrei să faci totul pentru prosperitatea firmei care te va angaja. Cu alte cuvinte, înainte de angajare, cînd nu ai nicio experiență, este bine să arăți bun simț și , mai ales, să fii cu picioarele pe pămînt. Astfel ai șanse mari să fii remarcat. Ulterior, muncind cu abnegație vei putea pretinde o mărire a salariului și, evident, îți vei atinge interesele financiare.

AROPA

Home | Psihanaliza | Cursuri | Articole

 Asistență 24x24 | Forum | Blog

Contact

© 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa