Psihanaliza - Editorial



powered by FreeFind
 

Conectat sau neconectat?

În serialul Sliders asistăm la o situație tipică ce apare foarte des și în alte filme. Pe scurt, există două lumi complet diferite care comunică sau mai bine zis interacționează. Într-unul din episoade este vorba de conectați - oameni care trăiesc în conexiune permanentă cu computerele - și restul, neconectați, ducînd oi viață "normală". Din zona conectaților, o tînără fată are o relație cu un băiat din cea a neconectaților. În cele din urmă, fata renunță la conectare și aderă necondiționat la lumea băiatului.

Ce frape ază aici este soluția problemei: unul din personaje, în acest caz fata, renunță la lumea sa și adoptă tot al lumea celuilalt. Episodul sugerează că lumea conectaților este anormală, că cea firească, sănătoasă este cea a conectaților. De aceea finalul în stil happy end cu renunțarea la conectare.

In realitate lucrurile nu sînt atît de simple. Un caz întîlnit adeseori: un tînăr este nemulțumit de conviețuirea sa cu părinții care îi impun anumite reguli de viață. El crede că trăind singur ar avea numai satisfacții pentru că ar face totul după capul lui. Nu mai este necesar să spun că o asemenea părere este contrazisă de realitate. În societate nimeni nu face totul după capul său sau dacă o face nu are viitor.

De ce totuși soluția extremă din episodul Sliders? Nu există o cale de mijloc? Ceva între conectat și neconectat? De obicei nu. Cel puțin în ficțiunile de pe ecran sau în romanele de duzină. Și acest lucru se explică prin ideologia care susține aceste producții. Este vorba de ideologia creștină. Ea separă strict binele de rău, păcatul de p uritate morală etc. Ea nu permite nici un amestec din părțile antagonice, ca și cum acest deziderat ar fi realizabil.

Această ideologie ultrapesimistă și utopică domină ficțiunile noastre dar și conștiința trează, conștiința morală, societatea. Ea explică filmele de genul Sliders sau episoadele cu soluții exclusive ori-ori.

Ne place cînd întîlnim aceste idei pentru că ne-am născut și am crescut cu ele. Ne place ceea ce recunoaștem ca familiar. De aceea ele sînt reproduse și pe ecran după formule comerciale știute. Problema e că aceste idei contrazic viața la nivel social și fizic (cosmic). Dar despre asta cu altă ocazie.

--
Articol de Ioan Ionuț

subt 

<= Home | Psihanaliza | Cursuri

Articole | Publicații

Asistență online | Forum | Blog

Contact

© 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa