Psihanaliza - Articole



powered by FreeFind
 

Abc-ul exprimării

de Ioan Ionuț

Este indiscutabil că talk-show-urile au mare succes de piață. La fel, emisiunile cu oameni care fac diverse prostioare și mai ales vorbesc, vorbesc vrute și nevrute.

Toate emisiunile astea aduc ceva nou - discursul altuia. Această noutate adăugată la faptul de a fi cuplat pe viu la ce se petrece aici și acum poate fi o sursă de plăcere. Și chiar este!

Dar atracția imensă pentru talk-show mai are și o altă explicație. 90 la sută din populație nu gîndește.* La această categorie sistemul nervos este funcțional numai la nivel vegetativ și foarte puțin la nivelul elaborărilor și operațiunilor mentale. Oamenii din ceastă categorie sunt ghidați de seturi de idei (reguli) de-a gata și impulsuri (acte condiționate) astfel încît ei trăiesc și se exprimă la nivelul minim (doar există) în viața socială.

Pentru acești oameni emisiunile de tip talk-show au și altă valență: îi pun în situația de a gîndi. Ei gîndesc prin identificare cu personajele de pe ecran, și trăiesc gîndind prin aceste personaje. Iată de ce au succes aceste emisiuni.

În viața reală, oamenii de care vorbesc aici se comportă robotic . Să dau un exemplu: regula spune să mergi la plimbare în parc duminica - este ceea ce fac și ei, merg la plimbare duminica. În timpul săptămînii nevoia de plimbare (dacă există) este inhibată. Sau regula spune că oamenii politici (aleși) sunt automat bine intenționați. Realitatea arată, însă, că ei nu sunt așa și totuși sunt respectați și admirați fără limite, apoi aleși din nou, la infinit.

În instituțiile statului purtarea robotică e la ea acasă. Numim asta ceremonie sau protocol - vezi în parlament, în recepțiile și întrunirile politice. Din nefericire, robotizarea se extinde și dincolo de limitele ceremonialului, pentru a cuprinde aproape toate sectoarele vieții publice!

Oamenii care nu gîndesc sunt mană cerească pentru politicieni. Pentru că pot fi manevrați, ca o turmă (în masă), numai prin  lansarea cîtorva comenzi simple (expresii verbale) la care mulțimea vibrează în cor, gen: "nu ne vindem țara" (deși e evident că toți o vînd, atunci cînd au ocazia).

Și dacă acești oameni sunt utili pentru că pot fi ușor controlați de politicieni, ei sunt menținuți în această stare cu producțiile mass-media, cu reclama stupidă comercială, cu comerțul furibund de produse inutile (celulare, plasme, mașini "bengoase").

În fine, ce poate face psihanalistul pentru ei? Nimic! Acești oameni sunt inexistenți din punct de vedere psihic. Ajunși în cabinetul psihanalistului ei abia învață abc-ul exprimării, după care fac primii pași spre problematizare! Nu merg prea departe, însă, pentru că acest efort îi epuizează și nu aduce plăcere instant...

--
*Procentul ales de mine este foarte optimist dacă ținem cont de faptul că persoane intelectuale cu reputație lansează și ele idei colective, primite de-a gata prin mass-media. Foarte puține noutăți putem remarca la intelectualii români, ceea ce denotă sărăcie... intelectuală.

 

sumar articole

<= Home | Psihanaliza | Primii pași

Cursuri online |Editoriale | Publicații

Asistență | Forum

Contact

© 1998-2024, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa