Psihanaliza - Articolepowered by FreeFind
 

Un vis cu conținut mistic?

Multe vise se crede că au conținut mistic, că vin de la entități supranaturale dacă nu chiar de la Dumnezeu. Aceste vise ar trebui, așadar, interpretate în context religios, eventual descifrînd mesajul spiritual pe care îl livrează. Freud, pe de altă parte, susține hotărît că nu există asemenea vise, cel puțin el nu a întîlnit așa ceva într-o activitate neîntreruptă de zeci de ani.

Un asemenea vis ne supune atenției dl D. Din Oradea, un partizan al viselor cu conținut mistic. Redăm mai jos visul său - altminteri foarte interesant -, singura asociație care îi aparține și schița noastră de interpretare.

    Eram cu mama mea și observ că are ochii negri intens ca la figurile posedate din filmele horror. Sînt cuprins brusc de mînie și pronunț niște blesteme după care îi fac semnul crucii ca și cum aș vrea să o exorcizez.

    O singură asociație - aceeași ochi i-am văzut la pisica mea (care evident nu e posedată), noaptea, cînd pupilele se dilată și ai impresia că ochiul este totul o pupilă. Sînt mare iubitor de pisici după ce am descoperit inteligența lor - inițial credeam că sînt niște animale proaste.

Ideea că mama ar avea ochi de pisică nu poate să ne ducă decît la o singură concluzie: nu-i scapă nimic, vede totul, are vederea mult mai bună decît a omului obișnuit.

Expresia "ca figurile posedate" ne obligă să ne gîndim la scena primitivă cînd copilul va fi asistat la actul sexual al părinților.

Scena nu este obligatoriu să se fi petrecut în realitate - ea poate fi imaginată doar, fără ca efectul ei traumatic să se diminueze.

În legătură cu această scenă trebuie să punem și urmarea visului: "îi fac semnul crucii", spune D. Cu alte cuvinte, "i-am făcut cruce", am terminat cu ea, nu mai vreau să am de-a face cu ea.

O scenă foarte veche, deci, care l-a marcat pe visător și care, nu știm de ce, revine azi atît de pregnant.

Faptul că vederea excelentă căreia nu-i scapă nimic este atribuită mamei nu trebuie să ne deruteze. Evident căpersoana căreia nu-i scapă nimic este, în realitate, copilul/fiul. Procesul de formare a visului, influențat de cenzură, produce această deformare și explică de ce ochii apar ca atribut al mamei.

Și încă un detaliu: exorcizarea presupune scoaterea demonului. Acest motiv poate fi în legătură cu sentimentele ostile ale copilului/fiului, care asistă la scenă, față de bărbatul - partenerul mamei - care nu apare în vis.

--
Articol de Jean Chiriac

 

sumar articole

 

Home | Psihanaliza | Cursuri

Publicații

Asistență | Blog | Newsletter | Contact

© 1998-2024, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa