Psihanaliza - Articole



powered by FreeFind
 

Disputele dintre C.G. Jung
și Sigmund Freud

de I. Dascălu

În lucrarea sa Metamorfozele sufletului și simbolurile sale C.G. Jung scrie că libidoul nu este numai sexual. El ar vrea un libido privit ca apetit general, tendință spre ceva, energie psihică liberă care se poate atașa/adăuga instinctelor, dar poate ținti și spre alte scopuri.

Freud si Jung in 1909, la Clark University, SUA
Sigmund Freud, primul din stînga jos și Carl Jung, primul din dreapta, jos, la Clark University, SUA.

De altfel, cartea lui Jung s-a numit inițial "Metamorfozele libidoului și simbolurile sale", apoi a căpătat alt nume în care termenul "libido" dispare complet: "Simboluri ale transformării" sau "Metamorfoza sufletului și simbolurile sale" etc.

Ce vreau să zic este că principalul nod al disputei dintre Jung și Freud a fost calitatea libidoului. Este el sexual sau parțial sexual, sau energie psihică liberă care se sprijină cînd și cînd pe instinctele sexuale?

Această dispută a debutat încă din corespondența dintre Jung și Freud. Deși timid. Jung încerca să străpungă teoria lui Freud despre etiologia sexuală a nevrozelor dar se temea că nu are suficientă experiență. Jung lucrase cu schizofrenia, iar Freud cu isteria. În isterie găsim de cele mai multe ori pulsiuni erotice refulate. Dar Freud își extinde curînd teoria sexuală și asupra psihozei, analizînd celebrul caz al președintelui Schreber„

Înspre sfîrșitul dramatic al colaborării istorice dintre Freud și Jung, Jung declară pe față că nu este adeptul libidoului sexual. O face în cîteva conferințe publice și se scuză față de Freud spunînd că psihanaliza este mai ușor accesibilă dacă se elimină cel puțin parțial teoriile sexuale! Freud răspunde cu scepticism: este o iluzie să credem că dacă renunțăm la achizițiile prețioase ale psihanalizei, de dragul promovării, vom elimina astfel rezistențele la psihanaliză.

După separarea de Freud datată 1912, Jung menține o atitudine rezervată față de sexualitate și implicațiile ei în afecțiunile mentale. În același timp, promovează conceptul libidoului ca energie psihică neutră care, așa cum am spus deja, se poate comunica și altor instincte. Este vorba de așa-zisul monism jungian.

icon

Resurse:

- Vezi și articolul generic Jung și Freud publicat pe site-ul dedicat lui C.G. Jung aici.

- Despre Jung și Freud în vizită în America în  1909 dă click aici.

- Un articol despre separarea dintre Jung și Freud și rolul unui act ratat a fost publicat în revista de psihanaliză OMEN nr. 10. Detalii aici.

- Mai multe despre Jung și activitatea sa aici.

 

sumar articole

<= Home | Psihanaliza | Primii pași

Cursuri online |Editoriale | Publicații

Asistență | Forum

Contact

© 1998-2024, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa