Psihanaliza - Editorial



powered by FreeFind
 

Gînduri despre utilitatea referendumului
pentru familia tradițională

Este util referendumul pentru familie? Este util să votăm pentru familia tradițională formată din căsătoria femeii cu bărbatul? Întrebarea trebuie să se refere la utilitate. Deși ne putem mulțumi și cu integrarea formală a acestei definiții în constituție. În ambele cazuri însă nu am obține nimic. Și iată de ce.

Cît de rapid, cum anunța dl Liviu Dragnea, trebuie pusă în discuție legea parteneriatului civil. Deci o altă lege, care se strecoară pe lîngă familia tradițională și legiferează forme de unire între cei doritori, indiferent de sex, deci incluzînd și homosexualii. Nu se vor numi familie dar vor fi la fel de legale ca și familia constituției. Și ce e mai interesant e că aceste forme noi de parteneriat pot aproba, la fel de legal, și înfierea copiilor - un punct sensibil cînd ne referim la homosexuali.

Această nouă lege a fi deci discutată și votată imediat anulînd astfel vremelnica victorie a celor care susțin familia tradițională.

Deci la întrebarea de mai sus privind utilitatea referendumului răspunsul este sigur un NU - nu este util!

Aș vrea să lămuresc însă un lucru. S-a vorbit despre lipsurile familiei tradiționale în privința creșterii copiilor. Familiile divorțate, nevrotice (foarte multe la noi), incomplete prin plecarea la muncă peste hotare a unuia sau ambilor soți nu sunt capabile să se achite de sarcina educației. Și s-a sugerat că o familie homosexuală ar putea să se descurce în acest sens. Desigur că avem aici o ipoteză nedemonstrabilă pentru că nu vedem de ce familia homosexuală ar fi neapărat mai potrivită. Și membrii acestei familii pot fi nevrozați, pot divorța sau pleca peste hotare ca și cei ai familiei tradiționale.

Cred că problema arzătoare, dincolo de polemicile legate de familia tradițională, este indusă de identitatea de gen. În cazul de față, de schimbarea rolurilor sociale între soț și soție cînd soțul (bărbat) devine (și asta se revendică pe toate căile mediatice) mamă. Nu cred că bărbatul poate înlocui mama (femeie). Și asta pentru că relația copilului cu mama (femeie), în primii ani de viață, este crucială pentru dezvoltarea lui psihică. Bărbatul nu poate oferi copilului în primii ani de viață suportul psihic și emoțional necesar creșterii sănătoase. Această evidență pune desigur în discuție și ideologia identității de gen sau mai precis limitele ei. Din nefericire, acest aspect nu a fost semnalat în polemicile pro-contra familiei tradiționale. 

Dacă s-ar fi pus în discuție, am fi aflat că femeile din ce în ce mai mult își refuză rolul de mamă. Și în acest context, ce mai poate garanta oare pe tărîmul educației copilului familia tradițională?

--
Jean Chiriac
Iulie 2018

 

subt 

<= Home | Psihanaliza (plus secțiuni) | Primii pași

Cursuri online

 Articole | Publicații

Asistență | Forum

Contact

© 1998-2024, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa