Psihanaliza - Editorial



powered by FreeFind
 

Declinul presei românești

Puține lucruri bune am putea spune despre presa din România. Faptul că presa scrisă a dispărut practic este un simptom al faptului că nu se citește. Ceea ce a rămas azi, acele mici gazete parcă ediții frugale de week-end, nu poate fi numită presă dacă e să e comparăm cu jurnalele substanțiale din alte țări.

De ce nu citesc românii presa scrisă? Unii afirmă că internetul e de vină. Oamenii preferă accesul la internet și presa publicată online. Parțial e adevărat dar, cum am spus deja, presa occidentală care a supraviețuit internetului infirmă acest punct de vedere.

Răspunsul ar fi că în România nu există o presă serioasă, responsabilă. Dovada o găsim în emisiunile TV de talk-show politic în care se întîmplă orice mai puțin informare și analiză serioasă. Urmăriți o asemenea emisiune și veți nota în primul rînd lipsa de obiectivitate. În al doilea rînd, accentul pus pe senzațional, pe bîrfa ieftină și comentarii răutăcioase. Acolo unde sunt aduse în conștiința publicului probleme sociale grave, totul se limitează la cel mult o emisiune și atît. Jurnaliștii nu anchetează, nu urmăresc un eveniment un an, doi, pentru a informa în continuare despre ce s-a mai întîmplat. Totul se rezumă la o prezentare inițială fără nici un ecou ulterior.

Jurnalismul românesc este la limita informație/se-zice-că. Și acesta este poate lucru cel mai grav. Comentariile vizavi de evenimentele politice sunt făcute după ureche și implică foarte mult subiectivism atunci cînd nu sunt comandate de politica trustului de presă!

Ce se poate face pentru a repara aceste aspecte?: Practic, nimic. Politica trustului rămîne nota dominantă iar informația senzaționalului vinde produsul jurnalistic. Deși, un sondaj a arătat că majoritatea publicului nu agrează informațiile despre evenimente vulgare. Totuși, în ciuda acestei evidențe, trebuie să credem contrariul și să suportăm.

--
J. Chiriac

subt 

<= Home | Psihanaliza (plus secțiuni) | Primii pași

Cursuri online

 Articole | Publicații

Asistență | Forum

Contact

© 1998-2024, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa