Psihanaliza > Editorial

Sexul și fericirea în cuplu

O viață sexuală satisfăcătoare este cheia cuplului fericit, scrie cineva în Psychology Today. Și adaugă că studiile ar arăta chiar că viața sexuală satisfăcătoare ne ajută să îmbătrînim mai lent. Prin urmare, sugestia care se desprinde este să realizăm acest deziderat al sexului pentru că avem numai de cîștigat!

Lucrurile ar fi simple dacă viața sexuală în cuplu ar fi satisfăcătoare la infinit. Desigur că sînt multe dificultăți care se opun satisfacției totale și permanente.

Viața sexuală depinde de libido, și de alegerea partenerului care este un act absolut inconștient. Libidoul poate fi diminuat și chiar anulat prin stress, o educație specială care respinge libidoul, o educație modernă care face ca femeia să fie mai puțin interesată în sexualitate cu obiect și mai mult în narcisism etc.

Alte probleme care apar trebuie să țină cont de faptul că sexul în cuplu, stabil, nu este posibil pentru simplul fapt că obișnuirea cu partenerul introduce în jocul sexual lipsa de interes datorită monotoniei. Apoi sînt rezistențele multora vizavi de inventivitatea în sex: multe femei (din ce în ce mai multe) resping anumite cerințe ale bărbatului care au un efect resimțit ca tentativă de dominare și subordonare a femeii autorității bărbatului. Evident că azi foarte puține femei ar mai accepta firesc întîietatea bărbatului.

Satisfacerea sexuală este ea însăși discutabilă - ce numim, de fapt, satisfacere/satisfacție? Să fie pur și simplu orgasmul? Dacă da, și la acest nivel există dificultăți pe care dacă le-am înșira aici, am scrie un articol de cîteva pagini (ceea ce nu e cazul).

În fine, ideea stranie că viața sexuală poate încetini îmbătrînirea nu are niciun suport. Este poate un izvor de bună dispoziție dar presupune și cheltuială de energie psihică ceea ce ne face să ne gîndim la contrariul: accelerarea îmbătrînirii.

Vedem astfel că a fi fericit în sex nu este nici posibil (pe o durată constantă, în același cuplu) nici definibil (nu știm exact ce este sexual satisfăcător) și nici nu garantează o încetinirea îmbătrînirii. Să-i lăsăm pe experții de la Psychology Today să creadă contrariul„

--
AROPA

Home | Psihanaliza | Cursuri | Articole

 Asistență 24x24 | Forum | Blog

Contact

© 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa