Psihanaliza - Editorial



powered by FreeFind
 

Prostia pe Internet

Am primit un email de la un necunoscut care îmi propune servicii de compunere a discursului miresei. Se precizează: servicii profesioniste. Un mesaj spam, deci, care m-a frapat pentru că mi-a înfățișat amploarea de neimaginat a prostiei difuzate pe internet.

Știu că cei care îmi oferă fose septice au cît de cît o rațiune, chiar și cei care mă tot îmboldesc să cumpăr o cadă de baie prin care pot păși! Sînt multe trăsnăi care circulă în neștire pe internet și poposes c în inbox, că vrem, că nu vrem.

Asta de acum a depășit orice limită a bunului simț.

Îmi imaginez ridicolul miresei care în toiul nunții se ridică în capul mesei și cere liniște apoi repetă public ce a învățat papagalicește de la un "profesionist". Mai întîi că la noi nu există obiceiul ăsta - apoi că, dacă tot ții un discurs barem să fie ceva din suflet, firesc, improvizat, spontan.

Întreaga situație mi-a amintit de o alta, citită în literatura taoistă veche. Dacă o amintesc pe aceea este și pentru a sublinia măsura în care globalizare și credința noastră că tot ce facem e neprețuit și este echivalent, că nu există granițe și nici bun simț, ne-a deteriorat simțul valorilor și conduita socială.

Într-o povestire a maestrului Lieh-tzu este vorba de un țăran care iubește foarte mult plantele și le consumă în alimentație. Nu e vorba însă de toate plantele, ci de unele mai ciudate are nu constituie baza hranei tuturor. Atît de fascinat este de pasiunea lui încît se gîndește să o împărtășească și altora ba chiar notabilităților ținutului. Numai că acestea, care au desigur alte gusturi, poate mai alese, nu apreciază oferta țăranului ba chiar îl și pedepsesc pentru cutezanța lui (efectele alimentar e au fost, clinic, dintre cele mai rele pentru cei care au încercat să guste). În alte povestiri aflăm că acest personaj își pierde chiar viața.

Concluzia? Să-ți vezi lungul nasului - ceea ce ție ți se pare din cale afară de important sau necesar poate, pentru alții, să fie lipsit de importanță sau chiar vătămător.

D esigur că în societatea modernă bazată pe globalizare oricine, indiferent de calitatea umană sau de poziția sa socială, poate propune orice fără să fie amenințat sau pedepsit. Chiar sîntem forțați să permitem diversitatea, să acceptăm opina celuilalt etc. Nu se explică de ce, care sînt premizele unei ase menea abordări. Pur și simplu sîntem obligați să acceptăm orice și pe oricine că așa e corect.

Exemplul citat arată însă că o asemenea pretenție este cel puțin absurdă. Pentru că ceea ce nu este similar sau echivalent nu poate coexista în chip natural.

--
Material de J. Chiriac

subt 

<= Home | Psihanaliza (plus secțiuni) | Primii pași

Cursuri online

 Articole | Publicații

Asistență | Forum

Contact

© 1998-2024, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa