Psihanaliza - Editorial



powered by FreeFind
 

Auto-cunoaștere și psihanaliză

Auto-cunoașterea este la mare modă azi dac luăm în considerare mulțimea site-urilor care ne ghidează în self-knowledge sau self/personal-development. Este însă neclar cum se realizează la propriu această auto-cunoaștere. Și asta pentru că nu știm exact ce anume putem considera drept cunoaștere de sine - care este de fapt fructul acestui demers. Însă admitem că fără auto-cunoaștere nu poate exista auto-dezvoltare.

Mulți cred că auto-cunoașterea trebuie să aibă la bază un parcurs psihologic. Se apelează astfel la psihologie deși cunoașterea furnizată de psihologie nu este adeseori decît o listă de definiții și noțiuni teoretice despre psihic. Se mai apelează de asemenea la ajutorul practicilor orientale numite global yoga. Din nefericire, nici în acest caz nu se obține mare lucru, mai ales că aceste practici se axează pe meditație văzută ca o metodă de relaxare și calmare (*) mai degrabă decît ca o modalitate de auto-investigare și cunoaștere.

Fără să fi fost destinată în mod special auto-cunoașterii, psihanaliza oferă o metodă practică de auto-analiză și investigare. Și anume investigarea minții inconștiente care reprezintă resortul interior al credințelor și faptelor noastre cotidiene. Această metodă este analiza viselor. Am scris cu intenție "analiză" și nu "interpretare" pentru a face o distincție între interpretarea clasică a viselor și cea științifică, a psihanalizei.

În cea clasică, se urmărește premoniția - în sensul că visul e considerat un mesaj despre viitor. În analiza psihanalitică nu mai există premoniție (dacă lăsăm la o parte sensul pe care îl capătă premoniția în teorie lui Jung), ci investigare a conținuturilor inconștientului, în speță dorințe refulate.

Analizîndu-ne visele noi ajungem astfel la acea parte din noi înșine pe care o ignorăm total dar care are o importanță covîrșitoare în alegerile noastre, în stilul de viață și mai ales în dezamăgirile și depresiile noastre.

Iată, deci, care ar putea fi beneficiul auto-cunoașterii prin analiza viselor: descoperim partea obscură a eului nostru, dublul dacă vrem sau alter ego-ul, și astfel facem un pas decisiv spre o lărgire substanțială a orizontului conștiinței noastre.

Ca să conchidem, o adevărată cunoaștere de sine trebuie să ne ofere cunoștințe concrete despre părți ale sufletului nostru care sînt umbrite. Mai mult decît atît, revelarea acestor părți aduce întotdeauna o plinătatea a înțelegerii. Și, de aici, o mai bună bază de pornire pentru alegerile noastre.

* Retragere sau fugă din lume. Este cunoscut că aproape toate școlile de meditație oferă acele retreats undeva prin orient sau cel puțin în locuri dedicate din țările de baștină.

--
Material de Jean Chiriac

subt 

<= Home | Psihanaliza (plus secțiuni) | Primii pași

Cursuri online

 Articole | Publicații

Asistență | Forum

Contact

© 1998-2024, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa