Psihanaliza - Editorial



powered by FreeFind
 

"Psihanaliza românească" - o simplă sintagmă

Cînd aud - ce-i drept rar - sintagma psihanaliza românească am o reacție firească de respingere. Pentru că ce să fire această psihanaliză românească? A dat psihanaliza în România valori de care trebuie să se țină seama, și nu numai la noi? Sau este vorba de o psihanaliză mioritică, cu influențe locale, un fel de etnopsihanaliză? Nimic din astea nu există. Și atunci de ce psihanaliză românească?

Nu avem personalități în psihanaliză nici măcar local și nu ne-am obosit pînă acum să aducem contribuții românești la psihanaliza. Nu avem nici studii de psihanaliză aplicată etnicului, specificului local, nu avem în general nimic pe planul publicisticii care să sugereze că în creierele românilor psihanaliști se petrece ceva demn de făcut public. Nu există o revistă de specialitate, nici cărți reprezentative curentului românesc în psihanaliză. Nu se pomenește nimic în licee. Și rămîn la părerea că dacă cineva se încăpățînează să ne convingă că există o psihanaliză românească, nu o face cu gîndul la realizările ei remarcabile, ci din interes. Se pot aloca fonduri din diferite surse pentru activități banale, fără orizont, organizate în pripă și numite psihanaliză. Iar din fondurile astea se pot înfrupta și psihanaliștii, care or fi ei, pentru că așa se obișnuiește la noi: dacă fură primarul la lumina zilei, de ce să nu ne fie și nouă admisă o mică măgărie?

Psihanaliza românească ar fi trebuit să dea semne de viață în urmă cu cel puțin 20 de ani. Deși unii susțin că psihanaliză se putea face și în timpul comunismului, chiar dacă clandestin, așa cum s-a întîmplat în Rusia, de exemplu. De fapt, psihanaliza românească ar fi trebuit să se lanseze de pe vremea lui Freud (care a murit în 1939). Așa cum au făcut-o mișcările psihanalitice din Germania, Franța sau Ungaria, ca să numim numai cele mai importante. Nimic de acest gen la noi. Iar lucrările psihanaliștilor români se limitează la C. Vlad cu Eminescu psihanalizat (fără har) și la Gh. Brătescu cu a sa monografie închinată istoriei psihanalizei la noi.

Să nu fim naivi, psihanaliza românească e o simplă sintagmă. Dacă citești pe undeva sau auzi despre psihanaliza autohtonă, treci mai departe. Nu merită atenție!

--
Material de Jean Chiriac

subt 

<= Home | Psihanaliza (plus secțiuni) | Primii pași

Cursuri online

 Articole | Publicații

Asistență | Forum

Contact

© 1998-2024, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa