Psihanaliza - Editorial



powered by FreeFind
 

Din nou despre depresie

O statistică despre depresivi ne arată că în România sînt diagnosticați zilnic 800! Un număr mare, mic? La drept vorbind ceea ce ne interesează este mai ales cum se manifestă depresia, ce este de fapt depresia și cum se tratează ea (dacă se tratează).

Voi încerca să abordez acest subiect la modul punctual.

Este depresia o boală ? Numai rar. De obicei depresia este o reacție psihică la o pierdere. Pierderea poate fi o persoană dragă dar și un ideal, un vis de neîmplinit. În dragoste depresia este adeseori prezentă cînd una din persoanele cuplului zice nu la presiunile erotice ale celeilalte.

Cînd este depresia o boală? Cînd este p arte dintr-un complex de simptome care ating disocierea mentală și negarea realității sau/și înlocuirea ei cu o alta, dorită, sau temută.

Se tratează depresia? Desigur, dar numai așa zisa mild-depression, adică depresia medie. Sîntem deprimați dar nu total "scoși din uz", extrași din realitate - înseamnă că ne putem reface psihic. Descurajarea care însoțește sentimental eșecului sau certitudinea lui este normală pînă la un punct. Problema apare cînd descurajarea pare să atingă o cotă extremă, cînd simțim că ne scufundăm în ea. Atenție! sentimentul lipsei de sens se leagă de apatie, adică de lipsa chefului de viață. Contrar a ce cred unii "experți", apatia nu este depresie. Ea poate apărea pe un fond de stress sau/și alimentație inadecvată (săracă în nutrienți), alcoolism, sau pur și simplu ca reacție de compensare a excitației prea intense. Bombardarea cu sloganuri publicitare care invită la a face cutare sau cutare lucru poate avea ca rezultat final apatia.

Depresia sco pului atins - cunoscută de mulți - un soi de dezamăgire la modul "numai atît?" este rezultanta unui bilanț între aspirații și rezultate. De multe ori punem mai mult decît obținem.

Se tratează depresia cu sfaturi și sugestii binevoitoare? Nu. Se ameliorează dacă familia stă strîns unită în preajma depresivului, așa cum ne indică medicii? Nu. Depresivul este o persoană repliată asupra ei însăși. Împreună cu un narcisism primar compune un soi de dragoste de sine însuși în stare depresivă ("uite ce bine îmi stă mie așa"). Această reacție este un indice terapeutic negativ.

Vindecă religia? Prin spovedanie? Spovedania nu are pentru depresiv decît sensul de a mai readuce în discuție, la modul viu, intens, evenimentul, persoana, situația anterioare. O retrăirea a anteriorității situației depresive. Știu că unii afirmă că Dumnezeu este cel mai bun doctor. Le răspund simplu: dacă depresivul ar fi fost o persoană religioasă nu ar fi fost expus la depresie. Religia oferă un suport de salvare, dacă pot spune astfel - Dumnezeu care apare la momentul oportun. Sînt studii care arată că persoanele credincioase nu suferă de depresie. Azi, oamenii nu cred - ei sunt superstițioși dar nu credincioși.

De ce revine depresia adeseori din senin? Pentru că ai fost deprimat, probabil că vei mai fi. Viața oferă multe situații favorabile apariției depresiei, replierii înăuntru. Ceea ce a fost o dată compus, poate reveni în actualitate oricînd.

Cu depresia la psihanalist, cum facem? Psihanalistul este calificat de a lucra cu persoane depresive. Dar, trebuie specificat, tratamentul nu este eficient dacă nu există un minim transfer de i ubire sau respect pentru analist.

Or, cum am vorbit de beneficiul secundar al depresiei (iubirea de sine), rezultă că foarte puțin se poate face pentru acest tip de tulburare.

--
Material de Jean Chiriac

 

subt 

<= Home | Psihanaliza (plus secțiuni) | Primii pași

Cursuri online

 Articole | Publicații

Asistență | Forum

Contact

© 1998-2024, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa