Psihanaliza - Editorialpowered by FreeFind
 

Freud este mereu actual - de ce nu și la noi?

În ultimul newsletter despre actualitatea Freud am notat interesul crescut al Occidentului pentru celebra sa carte Interpretarea viselor. Se fac lecturi și se discută pe marginea ei. Lumea este atrasă de bătrîna lucrare - datată 1900 - și, trebuie să o remarcăm, acest fapt contrastează cu puțina sau de fapt inexistenta importanță acordată ei de psihoterapeuții noștri. De ce?

Un răspuns ar fi pentru că literatura lui Freud nu a fost publicată în România pe vremea comunismului (cu unele rare excepții), dar nu a fost iubită nici înainte, dacă îl exceptăm pe dr. C. Vlad.

Dacă românii au pierdut trenul cu psihanaliza, după '89 ei nu au revenit - deși s-au publicat mai multe cărți de Freud - la studiul susținut al psihanalizei freudiene și mai ales al analizei viselor.

Analiza viselor este calea regală spre inconștient. Dacă specialiștii noștri nu sunt preocupați de așa ceva, putem trage concluzia care se impune, anume că ei nu sunt preocupați nici de analiza propriu-zisă pentru că nu au instrumentele necesare.

De ce nu au preluat românii teoriile lui Freud și să încerce să le aprofundeze?

Cred că din comoditate - Freud este foarte greu digerabil (fapt e ca nici Carl Jung nu a fost preluat). Concomitent, soluția complexului de inferioritate al intelectualului român, privat de cunoștințele elementare de psihanaliză, este un NU hotărît aliat cu certitudinea bizară că Freud este piesă de muzeu. Adică, la ce să ne mai întoarcem la el de vreme ce a fost?

Mai este și o mare doză de  snobism.

Snobul nu aprofundează nimic - el este preocupat numai de actualitate dar și aceea selectată după criterii legate de dificultatea receptării. Românul snob își imaginează - și greșește - că se poate fără Freud, că alte metode, mai simple - prin persuasiune sau medicație pihotropă - pot înlocui psihanaliza.

Aceste tendințe superficiale satisfac cum am sugerat aici și lenea (și indispoziția) și inactualitatea (adică absența) și sentimentul inferiorității care decurge din acestea. Românul se simte comod (fără Freud) în cabinetul lui sau la catedră, deși nu are motive.

Dar Freud și opera lui sunt permanent în discuție în Occident. Și e normal să fie așa - fie că e vorba de o recitire, de o reactualizare sau pur și simplu de informare, Freud este mereu actual . Ca să nu mai vorbim de metoda sa - de psihanaliză.

--
Material publicat inițial în 2014, actualizat.

icon

Vezi și:

- Ce este psihanaliza
-
Metoda lui Freud

subt 

<= Home | Psihanaliza | Cursuri

Articole | Publicații

Asistență online | Forum | Blog

Contact

© 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa