Psihanaliza - Editorial



powered by FreeFind
 

Psihologia reclamei mediatice

Omul nu cumpără dacă nu e atras de mînă să o facă. Ideea relației cerere-ofertă este pură imaginație. Nevoia și cererea se creează, dacă nu există. Prin sugestie mediatică.

Dacă i se spune individului că o statistică afirmă cum că 65% din bărbați suferă de prostată și deci medicamentul anti-prostată din reclamă este salvator , există șanse mari ca el să fie cumpărat practic de oricine, nu numai de adevărații bolnavi (are altminteri urmează la doctor și iau medicamente presc rise).

Pe de o parte e factorul statistic, irezistibil - știut fiind că oamenii sînt ființe gregare iar factorul statistic acționează ca un imperativ: fă asta pentru că așa e bine, pentru că o fac toți etc Apoi este asocierea automată a problemelor minore pe are le are fiecare - pentru că nimeni nu e perfect sănătos, mai ales de la o vîrstă - cu sugestia și întrebarea pe care și-o pune viitorul client: oare nu am și eu prostată? Atunci dă fuga și cumpără medicamentul pe care îl va lua o vreme, suficient cît să aducă profit gras vînzătorului.

Oamenii dominați de obsesii și fobii dar și cei dominați de o stare permanentă de alertă sau de presiunea de a face ceva (orice) vor fi printre primele victime ale reclamelor mediatice care vînd nu produse la cererea, ci produse inutile pentru cereri artificial create.

Se pune problema aspectului etic al reclamei invazive de la TV, radio, din stațiile de metro, gări, etc. Evident că morala și profitul nu se împacă. Totuși, ar trebui să existe o limită.

Adică ar trebuie să avem specialiști care să traseze hotarul dintre jocul de-a reclama și efectele negative, distructive - psiho somatice - asupra populației pasive*. Ar trebui să existe mijloace legale de a interzice jocul acolo unde el trece în domeniul absurdului și mai ales al morbidului. Ar trebui ca populația să fie trezită, informată, protejată etc. Un stat modern nu înseamnă numai McDonald și telefonie mobilă, ci și o atenție susținută a unor factori abilitați și competenți care să delimiteze normalul de patologic în dinamica economică. Evident că la noi nu există nimic de acest gen. Și nici semn că cineva se va trezi și va trage semnalul de alarmă. Indiferența românilor față de marile lor probleme sociale (colective) este istorică!

Modul de viață occidental poate fi extrem de nociv dacă nu știm să domolim elanul distructiv al firmelor și corporațiilor care doresc profituri uriașe fără să se întrebe care este prețul!

--
*O populație care pînă ieri era limitată la coșul zilnic, ca să folosesc expresia implementată de Petre Roman, astăzi este victima agresiunii continue a mediatizării produselor economice. Psihologic vorbind indivizii nu sunt pregătiți pentru a anihila efectele acestei practici. Ei sunt pur și simplu invadați din afară și obligați să ruleze programe interioare de genul: asta vreau să cumpăr, fără a avea de fapt discernămînt.

--
Articol de Jean Chiriac

subt 

<= Home | Psihanaliza | Cursuri

Articole | Publicații

Asistență online | Forum | Blog

Contact

© 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa