Psihanaliza - Editorialpowered by FreeFind
 

Despre umanitatea văzută ca mașină

Feng Shui este știința chinezească a aranjării mediului extern pentru a stimula creativitatea, starea de bine, sănătatea etc. E în mare vogă acum, dacă numeri cîte site-uri dedicate subiectului sînt pe Internet. Lumea pare atrasă de lucrurile astea pentru că vin din China și, mai ales, se referă la exterior, la locuință, ambianță, birou etc. Oamenii trăiesc azi foarte mult în afara lor și foarte puțin se întreabă dacă dereglările care apar în viața lor au și o cauză interioară, în viața psihică. Dar chiar și viața psihică e străină omului modern. Ce-o fi asta, se întreabă el, oare nu poate fi reglată cu pilulele magice ale medicinei moderne? Ba da, îi răspund medicii și reclamele din mass-media: totul se reglează cu mijloace exterioare.

În urmă cu circa un secol Freud demonstra că isteria (boală care nu a dispărut) nu este cauzată de influențe ancestrale și nu este o simulare a pacientului care refuză să trăiască demn, din cine știe ce motive condamnabile. El aducea maladiei isterice o soluție psihică - psihanaliza - cu metodele ei tot psihice: asociații libere, interpretarea viselor etc.

Astăzi se pare că lumea se reîntoarce la domnia materialității, la credința în ceea ce vezi și pipăi, ca să folosesc o sintagma celebră în Biblie. Oamenii, chiar dacă merg la biserică - adică chipurile cred în Dumnezeu -, au o reprezentare materialistă a Creatorului, pe care îl văd ca un bătrînel așezat într-un jilț aurit într-un colț de Cer. Ca să nu aibă dificultăți de proiecție vizuală ei sunt ajutați de icoanele și efigiile, de miile de nimicuri care se vînd prin magazinele de "obiecte religioase". "Dacă e să ne luăm după aparențe, zicea un cunoscător în materie de religiozitate, religia mînt urii a dispărut definitiv și s-a revenit ireversibil la cea a spiritelor și superstiției." Deci, tot materialitate...

Foarte puțini mai cred azi în vindecare prin cuvînt - psihanaliză - și e logic să fie așa. Materialitatea și consumismul au transformat ideologiile, de fapt, așa cum am sugerat, s-a revenit la o fază anterioară, s-a mers înapoi pentru a redescoperi iluzia exteriorității și a mecanicii social/umane. Adică umanitatea văzută ca mașină și tratată ca atare cu soluții mașinale .

Dificil este pentru puținii care rămîn psihici să se adapteze la "soluțiile inginerești" în toate domeniile noastre de viață. Adică să accepte în locul analizei interioare a minții un pumn de pilule care au "meritul" de a atenua impactul informațional pentru a potoli reacțiile emoționale viscerale. Nimeni nu pare să știe că mergînd pe această cale, azi, ne îndreptăm spre o lume devastată de cerințe brutale stimulate de realitatea exterioară care ne scapă de sub control...

--
Material de Jean Chiriac

subt 

<= Home | Psihanaliza | Cursuri

Articole | Publicații

Asistență online | Forum | Blog

Contact

© 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa