Psihanaliza - Editorial



powered by FreeFind
 

Impresii de sărbătoare

De cîte ori îi întrebi, românii îți spun simplu: e sărbătoarea cutare și facem ce se face: uite micii, berea curge valuri, muzica etc. Așa a fost pe 1 mai, de Florii și de Paște. Așa va fi perpetuu. Nu ne așteptăm la subtilități metafizice cînd e vorba de Înviere. Tot mici, tot, bere, tot muzici de petrecere date la maximum. Și peste toate astea, cetele de voinici imberbi, cu capul ras, beți turtă, care se iau de oricine are ghinionul să se afle prin preajmă. E nevoie mare de descărcare și atunci nu strică o bătaie publică. La trezire, în fața poliției și cu perspectiva dosarului penal, bătăușii declară franc că nu au știut ce fac, în fond erau beți. Adică au circumstanțe. Și înțelegem de ce: pentru că nu au făcut decît ce se face la petrecere: mici, bere, muzică... și ceva mișcare.

Știu care e replica ta: hai că nu chiar toți fac așa. Nu? Aud întîmplător într-un grup de domni și doamne cumsecade, ieșiți la o mică plimbare prin parc: Ei dragă, am mîncat ca păcală. N-am auzit să se zică: Păi am meditat 24 de ore la semnificația Mînturii și la Salvarea sufletului. Nicidecum. Am mîncat ca Păcală! Asta este o expresie consacrată de sărbători deși la drept vorbind nu înțeleg de ce "ca Păcală?!" Era Păcală gurmand?

Cineva îmi atrage atenția la un text scris de părintele Antonie în care e vorba de post - dar nu postul pe care îl știm cu toții și care e ținut ca să amplifice poftele noastre alimentare, ci un post interior, legat de o realizare spirituală. Citez: Noi avem nevoie de un post lăuntric pentru a ne înfrânge pe noi înșine și pentru a deveni blînzi, smeriți și răbdători. (*)

Cam așa se vede din perspective părinților ortodocși. Dar nu așa se și întîmplă. Distinsele personaje care conduc Biserica ortodocsă ar fi inspirate dacă ar reveni pe pămînt și, conștientizînd dezlănțuirea dionisiacă ce ține loc de sărbătoare creștină, la români, ar veni cu soluții viabile în fața declinului spiritual ireversibil. În caz contrar, creștinismul însuși este condamnat la pieire.

* Război întru Cuvânt (http://www.razbointrucuvant.ro/2009/06/09/vladica-antonie-m arturisitorul-despre-veacul-rabdarii-si-veacul-prigoanei/ ).

--
Articol de Jean Chiriac

subt 

<= Home | Psihanaliza | Cursuri

Articole | Publicații

Asistență online | Forum | Blog

Contact

© 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa