Psihanaliza - Editorialpowered by FreeFind
 

Geniul uman și tehnologia

Vocea comentează despre binefacerile civilizației moderne care culminează cu crearea orașelor și tot ce înseamnă ele. Azi tot mai multă lume trăiește în metropole gigantice, și cîteva imagini vii ne arată furnicarul de oameni abia ghiciți agitîndu-se printre zgîrie nori și bulevarde ticsite de automobile. La drept vorbind imaginile nu sunt deloc ce-ar vrea să pară: evidențe ale modului nostru de a trăi net superior! Nu știu cîți se simt perfect în aglomerație, striviți într-un spațiu infim - eu unul nu.

Dar mai departe, și în același documentar TV, vocea ne explică cum geniul uman a găsit soluții pentru toate problemele. Urmează și alte imagini care să ilustreze avantajele tehnologiei.

Aș fi înclinat să cred că așa stau lucrurile, că tehnologia modernă este un bun cîștigat și poate mai mult decît atît, o trambulină spre un viitor al confortului și siguranței fără limite! De ce nu cred totuși în promisiunile tehnologiei? Pentru că tot la TV văd reportaje despre toxinele din fructele importate din cutare țară, despre laptele infestate cu pesticide de la cutare fermă, despre accidente și boli din ce în ce mai sofisticate care, odinioară, în urmă cu numai cîțiva zeci de ani, nu păreau nici măcar probabile. Și trag concluzia că cu cît mai mult "geniul uman" găsește soluții, în aceeași măsură Natura vine cu alte provocări și mai și. Provocări la care mă tem că în curînd nu vom mai avea soluții.

Meteoritul căzut recent într-o localitate din Rusia mă face să mă gîndesc la Biblie și la Apocalipsă. Poate că asta încercă tehnologia să înlăture: amenințarea extincției care ne urmărește din cele mai vechi timpuri, dacă ne gîndim la dovezile materiale ale unor colapsuri la scară planetară care au schimbat clima și au eliminat animalele uriașe.

Dar Apocalipsa - fie ea creștină sau de altă origine - este întotdeauna legată de o ordine. De fapt, de încălcarea unei ordini prestabilite. Ea nu este o apariție absurdă, irațională, o întîmplare naturală, un accident, ci o reacție a Divinității - oricare ar fi numele ei - la încălcarea ordinii impuse de ea. Un soi de act de purificare și îndreptare care are ca scop reintegrarea acelei ordini primordiale. Într-un cuvînt, Apocalipsa este legată de gradul de vinovăției al umanității care se abate de la o stare de lucruri impusă ca perfectă de o entitate extra-umană.

Și mă întreb dacă nu cumva "geniul uman" (capacitatea lui de a găsi soluții și de a îndrepta ceea ce nu este conform concepției lui despre perfecțiune, tehnologia în fond) nu este de fapt factorul care contribuie substanțial la dereglare, la abaterea vinovată de la perfecțiunea primară?! Altfel cum așa explica efectele nocive ale tehnologiei asupra întregului (asupra mediului și asupra mea)? Cum aș putea explica, de pildă, faptul că mijloacele pe care le utilizez pentru a spori producția agricolă mă ucid în final?

--
Articol de Jean Chiriac

subt 

<= Home | Psihanaliza | Cursuri

Articole | Publicații

Asistență online | Forum | Blog

Contact

© 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa