Psihanaliza - Editorialpowered by FreeFind
 

Iluziile vieții la țară

Nu o dată auzim pe cineva declarînd cu convingere că viața la țară este adevărata viață în comparație cu cea de la oraș. Dar chiar așa este? Hai să trecem în revistă cîteva din așa-zisele avantaje ale primeia:

1. La țară ne hrănim cu alimente naturale. Fals. În ultima vreme și din ce în ce mai mult țăranii, fermierii etc. folosesc și ei semințele tratate ca și în fermele industriale care alimentează supermarketurile. Și ei produc acele legume gigant, cu la fel de multe toxine ca și fermierii moderni.

2. Țăranii iubesc animalele. Fals. A iubi înseamnă a crește fără gînd la folosul personal. La țară nimeni, niciodată, nu crește animale de dragul animalelor ci pentru profitul care îl aduc ele, în general legat de alimentație. Fără îndoială că numai la oraș întîlnim dragostea de animale și legislații care să le apere.

3. "Eternitatea s-a născut la sat". Poate că într-un trecut imemorial să fi fost așa. Azi la țară viața se scurge cu aceleași evenimente sacadate ca și la oraș. Mediul rural a adoptat și el ținuta de la oraș, preocupările, interesele, gadgeturile - tablete, telefoane smart, plasme etc. La țară nu mai este eternitate și nici nu se mai "consumă" așa ceva.

4. Sănătatea țăranilor care chipurile nu au nevoie de medic, psiholog, psihanalist. Fals. Spitalele sunt pline de oameni din mediul urban - problema e că spitalizarea azi este mai dificilă pentru că implică o abordare puțin diferită pornind de la ideologie și terminînd cu relațiile personale.

Nu în ultimul rînd este esențial să înțelegem că psihic la țară existența este mult mai dificilă deoarece implică un mare grad de monotonie (atunci cînd nu este tratată cu "soluțiile" orașului). Această monotonie este învinsă prin mijlocirea substanțelor euforizante, în principal alcoolul. La țară se bea mult mai mult decît la oraș.

5. În fine, mai este iluzia superiorității moralității țăranului (care nu e legată neapărat de ecologia rurală). Această iluzie e spulberată de experiența directă cu așa-zisa "înțelepciune țărănească" care adeseori se confundă cu șmecheria ieftină. O găsim și la oraș, prin suburbii sau chiar instalată comod prin instituțiile centrale, locale, în magazine etc. Numai că în acest caz, șmecheria gen Păcală se transformă în infracționalitate.

Am încetat să mai văd superioritatea vieții la țară cu mult timp în urmă, mai exact de cînd România a început și ea să danseze pe partiturile și sub dirijarea Comunității europene. Mai rămîn totuși aerul relativ nepoluat, liniștea și verdeața (acolo unde mai există). Sunt avantaje pentru unii - dar mult prea departe de ce visăm atunci cînd ne mai imaginăm naivi beneficiile vieții la țară.

P.S. Am văzut recent un fragment de interviu cu prințul Charles care lăuda foarte peisajele din România, pășunile care nu mai există decît aici, oamenii minunați care au suferit atîtea lipsuri și drame. Dar laudele sale acoperă o numită zonă care a supraviețuit timpului și modelor. Rămîne de văzut cît va mai rezista!

--
Articol de Jean Chiriac

subt 

<= Home | Psihanaliza | Cursuri

Articole | Publicații

Asistență online | Forum | Blog

Contact

© 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa