Psihanaliza - Editorial



powered by FreeFind
 

 Psihanaliza freudiană și globalizarea

Ori de cîte ori citim o prezentare despre Freud și psihanaliză trebuie să dăm în final despre secțiunea crit ică. Iată cum sună această secțiune într-un text publicat de Wikipedia în română:

În ultimele decenii teoriile și lucrările lui Freud au fost analizate critic de numeroși cercetători și istorici ai științelor, care au relevat frecvente îndepărtări de la rigoarea și etica științifică. Unii autori nu au ezitat să-l acuze pe Freud de fraudă, demonstrând că acesta a alterat în mod repetat și sistematic datele clinice pentru a-și justifica teoriile, a prezentat tratamente uate drept reușite sau chiar că, în anumite articole, ar fi inventat cu totul cazuri și pacienți cu scopul de a-și promova metodele. Conform acestor critici, școala psihanalitică a avut mai curând caracteristicile unei mișcări politice sau religioase decât ale unui curent științific, Freud transformându-se în profetul său. Cele mai severe evaluări contemporane nu se feresc să califice freudismul drept pură "șarlatanie ".*

Nu trebuie să ne deruteze acest paragraf dur în care nu aflăm mai nimic, ca de pildă, care sînt de fapt datele clinice alterate etc. Nu vom căuta să înțelegem ce importanță are pentru un matematician sau savant chimist abordarea științifică a psihanalizei! Să ne gîndim la situația comică în care pacientul vindecat prin psihanaliză ar exclama în final: Da, dar psihanaliza nu e științifică, la ce bună vindecarea!

De fapt paragraful citat cu anatema aruncată psihanalizei , care ar fi la urma urmei o șarlatanie, se explică de la sine dacă mai adăugăm și propoziția finală:

Astăzi, psihanaliza este o teorie și o metodă practicată și în combinație cu alte metode, cu eficacitate terapeutică recunoscută (subl. N. J. C.).*

Oare de unde ideea stupidă că psihanaliza este viabilă dacă este practicată în combinație? Iată întrebarea! Răspunsul e foarte simplu: tendința generală pe Internet și nu numai de globalizare. Adică, în speța noastră, nu e bun ce este specializat, de sine, pur, original, ci ce este în amestec, în diluție, adică vag, impur, fără contur precis.

La oameni fenomenul acesta se numește socializare. Amestec de indivizi prin intermediul "mediilor de socializare" astfel încît ei devin o masă indistinctă (sau definită vag "prieteni"). De ce este nevoie de acest amestec? Pentru că masa poate fi ușor manipulată economic sau politic. Indivizii separați, cu idei personale, originali sînt dificil de controlat - ei reacționează, gîndesc pe cont propriu, judecă! Indivizii în masă își pierd caracteristicile individuale și sucombă sugestiei masei. Cred că am spus destul în acest sens.

Revenind la psihanaliza lui Freud, și ea devine ceva vag, nespecific, în amestec cu alte metode. Acest amestec ne evocă o întîmplare veche cînd Carl Jung, inițial promotor al psihanalizei în America i-a sugerat lui Freud să mai renunțe la elogiile teoriei sexuale de dragul publicului American puritan. Freud a refuzat indignat să facă compromisuri comerciale care ar vătăma teoria și practica psihanalitică.

Iată ceea ce vrea să înlăture Google și toate mecanismele psiho-sociale uriașe puse în joc de globalizare: specificitatea, originalitatea, tot ce nu are pereche, ceea ce se definește prin sine. Iar dacă psihanaliza se încăpățînează să fie freudiană, atunci trebuie demolată ca șarlatanie.

*Citat din articolul publicat la adresa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Sigmund_Freud.

--
Articol de Jean Chiriac

 

subt 

<= Home | Psihanaliza (plus secțiuni) | Primii pași

Cursuri online

 Articole | Publicații

Asistență | Forum

Contact

© 1998-2024, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa