Psihanaliza > Editorial

Gîndirea mecanicistă și psihanaliza

Nu trebuie să fi mers prea des la doctor ca să vezi care este procedura. După ce ești întrebat despre ce te doare urmează un consult somatic sumar și în cele mai mult cazuri o listă de analize pe care să le faci pentru a primi în final un diagnostic și tratamentul medicamentos. Asta-i tot. Nimeni nu se gîndește că boala ta ar putea avea și alte cauze decît un germen patogen, o leziune organică sau o toxiinfecției alimentară. Pe scurt spus: totul este redus la somatic.

Cu vremea, medicina a învățat că somaticul nu este totul sau, cel puțin, că somaticul se împletește cu psihicul și că ambele trebuie reconciliate pentru a avea succes în tratament. Această viziune deloc nouă (grecii o aveau deja) nu este însă pe deplin asimilată. Dacă ai fost vreodată internat într-un spital ai văzut că nimănui nu-i pasă de viața, de sentimentele tale, de gîndurile tale, de obsesiile și suferințele tale. Și dacă i-ar păsa, nu ar face conexiunea cu bolile tale ci, în cel mai bun caz, te-ar expedia colet la secția psihiatrie!

Că lucrurile stau așa în medicina alopatică, nu ne interesează aici. Ceea ce ne reține în acest articol este ideologia asemănătoare - să-i zicem mecanicistă - care predomină și în abordarea psihologică a bolilor noastre.

Pacienții care ni se adresează au rareori ideea că suferințele lor ar putea avea legătură cu viața lor afectivă, cu întîmplările vieții lor altele decît vechea formulă: tata alcoolic-mama disperată-divorț etc.

În al doilea rînd, și poate mai grav, nimeni nu are nici cea mai vagă bănuială că ceea ce știe sau crede că știe despre sine nu este totul. Altfel spus, cunoașterea conștientă a factorilor etiologici (cauzatori de boală psihică) nu este suficientă. În 90% din cazuri această cunoaștere limitată trebuie chiar abandonată în folosul exclusiv al cunoașterii vieții noastre inconștiente.

Această viață inconștientă este domeniul de aplicare a metodelor psihanalitice. Interpretarea viselor, analiza actelor ratate și simptomatice etc. sunt căi de acces la inconștient. Iar inconștientul revelat și asumat este cheia vindecării nu numai în maladiile psihice, ci chiar și în cele somatice (în acesta, cunoașterea motivațiilor inconștiente - așa cum observa celebrul Groddeck - este adeseori salvatoare).

Pacienții noști sunt total absenți la exigențele noastre - ei ni se adresează de pe aceeași poziție mecanicistă ca și cea a medicilor care ne reduc la mașinării mecanice. Nu e de mirare de ce medicina noastră nu evoluează: și medic, și pacient sunt legați prin aceeași gîndire unilaterală.

Mai departe, înțelegem și de ce psihanaliza nu a avut succes în România, mai bine zis la români. Mai exact, nu e vorba numai de prejudecățile mistice (de gîndirea mistică românească ce presupune existența entităților maligne oculte care declanșează bolile) - în fond, aceste prejudecăți ascund și ele o ideologie mecanicistă - e vorba, de fapt de încrederea nelimitată în conștient, în viața conștientă și numai în ea!

Voi reveni asupra acestui aspect.

Home | Psihanaliza | Cursuri | Articole

 Asistență 24x24 | Forum | Blog

Contact

© 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa