Psihanaliza - Editorial



powered by FreeFind
 

Agresivitatea la români

Am ascult recent un scurt interviu radiodifuzat cu Daniela Luca, un personaj care se vrea notabil în psihanaliză (prin mulțimea titlurilor). Subiectul emisiunii era agresivitatea. Lăsînd la o parte diareea verbală a gazdei - de cele mai multe ori invitata era obligată să se limiteze la un simplu "aha" - vom nota cîteva erori și rătăciri psihanalitice.

Mai întîi, D. L. nu știe de ce este agresivitate (mare) la români. Apoi, este convinsă că problema agresivității sociale a individului s-ar rezolva simplu dacă ar exista o instanță interioară care să o controleze cumva. Părerea ei este că societatea românească este permisivă și de aici ușurința cu care ne descărcăm agresivitatea în colectiv. Ea mai crede că această permisivitate este, cumva, marca primitivismului. Și acest aspect o îngrijorează profund! Să detaliem.

1. La prima problema - de ce există agresivitate sporită la români - răspunsul e simplu: pentru că nu există soluții de evacuare, în schimb, există multe surse de stimulare și susținere activă a agresivității.

2. Ideea că putem rezolva agresivitatea prin instanțe interioare este falsă. Refularea agresivității duce la nevroză - cum zice și Freud: refularea agresivității eului se transformă în agresivitate sporită a supraeului împotriva eului. Cu alte cuvinte, nu devenim mai puțin agresivi dacă controlăm (cuvîntul este excesiv deoarece agresivitatea nu poate fi controlată la propriu, ci doar parțial sublimată sau deplasată) agresivitatea, ci mai bolnavi.

3. Permisivitatea societății românești este formală. Dacă este adevărat că instanțele statului, poliția, nu sunt eficiente, este la fel de adevărat că agresivitatea evacuată de români în social este limitată la forme de injurii și atacuri minore (gen altercații în traficul auto, ceartă între vecini de bloc, absență totală în interacțiunile sociale etc.).

4. Să subliniem și că primitivismul nu este permisiv față de agresivitate - în toate societățile primitive agresivitatea intraspecifică este condamnată aspru. Românii nu ar putea fi acuzați de primitivism în acest sens, ci de insuficientă sau incompletă integrare a instituțiilor sociale. Mai degrabă, românii pot trăi armonios în mici colectivități retrase din fluxul social, dar nu în localități și orașe mari, greu de administrat și întreținut.

5. În fine, românii nu sunt agresivi pentru că înjură în trafic - dimpotrivă, ei sunt autocontrolați dinăuntru (totuși!), pentru că înjurătura și alte forme de invalidare socială de acest gen sunt, evident, expresii atenuate ale agresivității; ele nu ajung să utilizeze arme de foc sau dinamită, ca în țările civilizate, deci nu produc suprimare sau invalidare fizică!

Faptul că invitata emisiunii ignoră toate aceste aspecte elementare ne îngrijorează. Pentru că ne întrebăm, evident, oare l-a citit pe Freud? Cum practică, dacă practică, analiza? În fine, cum de nu știe că un fenomen psihosocial cum este agresivitatea trebuie analizat și nu explicat cu mijloacele psihanalizei?

--
ian. 2010

<= Home | Psihanaliza | Cursuri

Articole | Publicații

Asistență online | Forum | Blog

Contact

© 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa