Psihanaliza - Editorial



powered by FreeFind
 

Despre două tipuri de stres

În general, există două tipuri de stres: al omului activ și al celui inactiv. Cum al celui inactiv?, ai putea întreba pe bună dreptate. Lumea privește inactivitatea ca o formă de pasivitate relaxantă, lene, laisser faire, dezinteres etc. Deci cum ar putea fi stresat un om leneș, un indiferent , unul care nu are apuc pentru nimic? Cu toate astea stresul omului fără chef este la fel de intens ca și cel al celui activ.

Activitatea foarte intensă duce treptate la surescitare nervoasă. Același efect este obținut prin consumul mare de cafea sau prin sugestia aplicată oamenilor de performanță sportivă. Anumite droguri active produc și ele stres din plin. Un stres care are efecte dintre cele mai bizare. Nimeni nu ar putea să le enumere și să le epuizeze.

Stresul omului inactiv, placid, retras sau pur și simplu absent este bazat pe refularea masivă a libidoului (energiei psihice). Refularea duce la stază, iar staza la angoasă nevrotică și la scăderea randamentului biologic sau altfel spus la modificarea metabolismului. Omul cu stres de energie refulată se aseamănă uneori cu un urs pregătit să intre în hibernare. Cel mai adesea simptomele se traduc prin factori somatici și rezultă obezitate, disfuncții de respirație, senzația de vomă (ca atunci cînd ți se apleacă de la mîncare) și chiar somnolență prelungită (uneori auzim de senzația de "capsulare" și vertij). Și aici simptomele sunt multe și mai ales variate.

Cele două tipuri de stres caracterizează din plin omul secolului nostru, al zilelor noastre: hiperactiv pînă la epuizarea totală sau epuizat fără activitate datorită refulărilor masive.

Foarte multe din simptomele datorate stresului nu sunt recunoscute ca atare și sunt tratate medicamentos (mai ales la noi). Din acest moment apar complicații și mai mari care duc pînă la declanșarea unor boli rezultate din efectele secundare ale medicamentelor sau la invalidare socială datorată aplicării unor diagnostice cu efect invalidant.

Tratamentul stresului prin psihanaliză este extrem de util și mai ales eficace. Pornind de la conștientizarea cauzelor, de cele mai multe ori inconștiente, psihanaliza procedează la un soi de re-educare a persoanei afectate în așa fel încît să determine treptat o schimbare semnificativă de atitudine și conduită socială. Stresul nu e combătut direct ci ocolit, pornind de la analiza cauzelor și a soluțiilor la îndemînă.

subt 

<= Home | Psihanaliza | Cursuri

Articole | Publicații

Asistență online | Forum | Blog

Contact

© 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa