Psihanaliza > Istoric

Introducere

Freud pe strada Tabor - montajDespre istoria psihanalizei s-au scris mii de pagini. Dintre cele mai influente ne rețin atenția cele semnate de Ernest Jones, Fritz Wittels etc. Freud însuși a scris în mai multe rînduri lucruri esențiale privind istoria psihanalizei. Lucrarea sa Autobiografie și alte eseuri comandate de enciclopedii și editori oferă cadrul cel mai autorizat de situare a psihanalizei în context științific, social și cultural.

Totuși, ce ar trebui să cuprindă o istorie a psihanalizei? Credem că, în primul rînd, principalele momente ale apariției, dezvoltării și impunerii psihanalizei, primele intuiții și descoperiri, cum au evoluat ele, întîlnirile memorabile, eșecurile și alte asemenea evenimente care constituie structura intimă a mișcării psihanalitice.

De pildă, descoperirea terapiei cathartice, care stă la baza psihanalizei sau descrierea cazului Anna O. Primul Congres de psihanaliză, ședințele (seratele) de miercuri și Comitetul secret înființat special pentru a proteja psihanaliza de influențe maligne. Primele cooperări dar și rupturile cele mai semnificative, dizidențele. Toate acestea și multe altele, constituie, cum am spus, elementele de bază ale mișcării psihanalitice freudiene.

Această "mișcare" s-a bucurat de un mare succes în cele din urmă, dar nu chiar de la început. În zilele noastre, ea cunoaște o diluare și chiar o reevaluare care pune în discuție chiar și disciplina psihanalitică, sub aspect teoretic și practic.

Noi facem primul pas în direcția prezentării acestor momente cruciale cu articole originale sau preluate din alte surse. AROPA

Istoric
_____________

Home

Editorial

Sigmund Freud

Psihanaliza

Cursuri

Articole

Newsletter

Caută =>>

Contact

© 1998-2017, AROPA. Toate drepturile rezervate. Condiții de utilizare.

logo aropa